Filmski program “Feminizam na platnu”

Filmski program “Feminizam na platnu” inicijalno je zamišljen kao svojevrsni odjek obrazovnog programa Centra za ženske studije koji se trebao održavati tokom proteklog ljetnog semestra. Uz neizostavna kraća uvodna izlaganja i rasprave nakon projekcija, odabirom filmova i uvodničarki ovaj se program u većoj mjeri kanilo osloniti na module i teme ženskostudijskog obrazovnog programa. Proljetni «lockdown» preselio je obrazovni program online, a filmski odgodio. U potrazi za prostorom koji bi omogućio održavanje programa uz poštivanje epidemiološkj mjera, ovom filmskom programu pružila se prilika iskoračiti iz prostorija Centra u Kino Tuškanac. Program prilagođen novonastalim okolnostima čini serija od tri projekcije koje će se održavati jednom mjesečno od studenog do siječnja.

Selekcijom filmova i diskurzivnim programom njeguje se feministička perspektiva i kritika, a kroz naredna tri kino susreta tematizirat će se i ženska (radnička) svakodnevica, problem reproduktivnog rada, rodna segregacija na tržištu rada, reproduktivna i seksualna prava, nasilje nad ženama odnosno problemi koji kao akutni odjekuju u okolnostima pandemije.

Program započinjemo projekcijom dugometražnog prvijenca Vere Chytilove O nečemu drugome, filma koji je označio sam početak češkog novog vala, a video uvod pripremila je doc.dr.sc. Maša Grdešić.

Maša Grdešić (Zagreb, 1979) diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docentica na Odsjeku za komparativnu književnost. Objavila je tri knjige: Cosmopolitika. Kulturalni studiji, feminizam i ženski časopisi (Disput, 2013), Uvod u naratologiju (Leykam, 2015) i Zamke pristojnosti. Eseji o feminizmu i popularnoj kulturi (Fraktura, 2020). Jedna je od osnivačica i urednica portala Muf (2014-2018). Bavi se teorijom pripovijedanja, kulturalnim studijima i feminističkom teorijom.

Ciklus je osmislila Marta Baradić, pokretačica Kina Katarina.

Program je realiziran uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.