Norveške drame Joachima Triera u kinu Tuškanac

Filmovi međunarodno najistaknutijeg norveškog filmaša Joachima Triera na programu su zagrebačkog kina Tuškanac od subote do ponedjeljka. Središnji dio njegove filmografije čini "Oslo trilogija" s nagrađivanim dramama Repriza, Oslo, 31. kolovoza i Najgora osoba na svijetu. Njegov relativno mali, ali ništa manje zanimljiv rad upotpunjuju drama Glasnije od bombi (2015) s međunarodnom glumačkom postavom te intrigantna horor-drama Thelma.

Cjelovitu retrospektivu Joachima Triera, redatelja, scenarista i međunarodno najistaknutijeg norveškog filmaša čini svih njegovih pet dugometražnih igranih filmova, nastalih u rasponu od 2006. do 2021. godine. Sve scenarije za svoje filmove napisao je zajedno sa stalnim suradnikom, scenaristom Eskilom Vogtom, a na Trierovom prvom filmu zajedno su radili punih pet godina. 

Trud se isplatio jer je Joachim Trier za svoj redateljski prvijenac, egzistencijalnu dramu Repriza (2006), nagrađen kao najbolji redatelj i ovjenčan nagradom Don Quiote na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, a u Torontu nagrađen kao redateljsko otkriće godine. Film je postao i prvi dio Trierove „trilogije Oslo” te bio norveški kandidat za Oscara. Amosferično, energično i prilično sugestivno režirano djelo tematizira umjetničku kreativnost i živote umjetnika te efektno bilježi dinamično razdoblje u životima mladih senzibilnih pojedinaca. 

Drugi dio spomenute trilogije čini nagrađivana psihološka egzistencijalna drama Oslo, 31. kolovoza (2011), adaptirana prema romanu Pierrea Drieua La Rochellea. Trierova ekranizacija je izuzetno uspio film, impresivna studija egzistencijalne izoliranosti i samoće pri čemu je prikaz intime i tragike mladog protagonista razoružavajuće neposredan i detaljan te impregniran osjećajem sjete. Protagonista sjajno, s minucioznim osjećajem za nijanse i mjeru u dočaravanju njegovih emotivnih i karakterno-psiholoških stanja, tumači Anders Danielsen Lie. 

Nakon uspjeha s prva dva filma, Joachim Trier je idući film snimio s međunarodnom glumačkom postavom (Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg). Radi se o nagrađivanoj drami Glasnije od bombi (2015). Priča i likovi u filmu se postupno razvijaju i uslojavaju iz pet različitih perspektiva, emotivna stanja i karakteri likova su domišljato predočeni njihovim glasovima u offu, a određena zbivanja su predočena iz motrišta drugih likova. Osim toga, cjelina filma nadograđena je potresnim motivom ratnih užasa i stradanja te posljedica koje ona ostavljaju na ljude. 

U svom idućem projektu Trier se poigrao žanrovskim odrednicama te snimio fantastičnu horor-dramu Thelma (2017). Intrigantno, svježe i u nekim detaljima načelno provokativno djelo s uspjehom je prikazano na festivalima diljem svijeta. U središtu zbivanja je izuzetno zanimljiv lik mlade protagonistice koju sjajno, s iznimnim osjećajima za detalje i nijanse, tumači Eili Harboe. Film se do neke mjere naslanja na izvrsni horor Neka uđe onaj pravi Tomasa Alfredsona, a u određenim dijelovima podsjeća i na ranija djela Briana De Palme i Davida Cronenberga.

Autorov trenutno posljednji film je Najgora osoba na svijetu (2021), završni dio "Oslo trilogije". Film je premijeru imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je Renate Reinsve nagrađena kao najbolja glumica. Kritika je film jednoglasno podržala kao djelo visoke vrijednosti, a jednom od njegovih najvećih kvaliteta smatra se subvertiranje temeljnih elemenata žanra romantične komedije, kojem na neki (uvrnut) način pripada, dok mu je svojevrsna kruna priznanja bio izbor za film godine u glasovitom američkom časopisu Vanity Fair.