Prvi filmski festival Mladi, u kino!!!

Prvo izdanje novog filmskog festivala Mladi, u kino!!! nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, a održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac.

"Kada se obrazovanje bavi filmom tada ono sudjeluje u formiranju mladih ljudi kritičnih prema svim slikama kojima su obasipani, a kada se film bavi obrazovanjem, onda sudjeluje u izgradnji pametnijeg i solidarnijeg ljudskog društva", ističe se u najavi festivala.

U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj festival donosi četiri filma odabrana, napominju organizatori, zbog kinematografske kvalitete i kulturna značaja.

"Povrh emocije koju pobuđuju ti filmovi pozivaju mladu publiku na preispitivanje i otvaraju mogućnost promišljanja na teme kao što su poštivanje raznolikosti i borba protiv predrasuda i stereotipova", dodaje se.

Festival otvara u jutarnjim satima, uz nazočnost redateljice Marie-Christine Courtes, animirani film Pod tvojim prstima, koji je bio u predselekciji za ovogodišnje Oscare.

Taj kratkometražni film prikazuje mladu Emilie koja, na dan kremiranja svoje bake, uranja u njezine uspomene, otkriva Indokinu u vrijeme Hoa, njezin ljubavni susret s francuskim doseljenikom, rođenje Linh (njezine majke), rat, njezin odlazak iz zemlje i dolazak u Francusku.

Idući dan na programu su dva kratkometražna igrana filma - Princeza Marie-Sophie Chambon, o djevojčici koja želi biti princeza, ali otkriva da je mnogo bolje biti astronaut, te Vučja glava Alice Vial o usamljenoj djevojčici kojoj je utjeha lutka vučje glave.

Posljednji dan festivala na programu je animirani film Slika Jean-Francoisa Laguioniea, čija se radnja odvija unutar slike na kojoj su naslikani dvorac, vrt i šuma, a gdje žive neobični likovi, nedovršeni rad svoga autora.

Svi filmovi imaju hrvatske i francuske podnaslove, projekcije su besplatne, no zbog ograničeag broja mjesta potrebne su prethodne prijave.

Festival se organizira u suradnji s francuskim Festivalom edukativnog filma u Evreuxu.