KAZALIŠTE NA FILMSKOM PLATNU: William Shakespeare - 400 godina od smrti (1616.–2016.)

Tit Andronik Williama Shakespearea

Ova predstava nova je verzija spektakularne tragedije postavljene 2006. u Globeu pod redateljskom palicom Lucy Bailey, a izazvala je veliko zanimanje i komešanje u britanskim medijima jer nasilje je u njoj toliko vjerno prikazano da se znalo dogoditi da se za vrijeme predstave netko od publike onesvijesti od uzbuđenja.

Predstava je namijenjena osobama iznad 18 godina.

Iz britanskoga tiska:
Lako je govoriti o krvi i nasilju u predstavi, no Bailey uspijeva pronaći poeziju i emotivnu snagu u njoj. Također, ima tu i mnogo više humora nego u predstavi iz 2006. osobito kod Houstona kao maničnog Tita. Kada imamo prilike vidjeti predstave bogate i dosljedne poput ove, pitamo se zašto se tako rijetko izvodila sve do 50 godina unatrag i zašto se i danas na nju tako rijetko nailazi – možda kazališta nemaju dovoljno kutija prve pomoći? (Maxwell Cooter, WhatsOnStage)

Kada je 2006. Lucy Bailey postavila ovu tragediju u kazalištu Globe, postala je slavna po broju ljudi koji su se onesvijestili tijekom gledanja. Na ponovno postavljenoj predstavi nisam primijetio nikoga tko je izgubio svijest, ali nekoliko je gledatelja ipak izašlo iz gledališta tijekom večeri… Za mnoge od nas Shakespeare je vrelo mudrosti i ljepote i šokantno je otkriti da je napisao i ovu elizabetansku verziju slasher filma. No, ako imate jak želudac, ova je drama izvanredna i kao da kroz mnoga stoljeća govori o strahotama našega vremena s nizom jezovita nasilja i gorućom mržnjom. (Charles Spencer, Daily Telegraph)

Rijetko kome je ova Shakespeareova tragedija draga – previše je čudna, nasilna i preduga u dosezanju kulinarske kulminacije u kojoj naš heroj ubije ljude koji su mu silovali kćer i zatim ih posluži njihovoj majci u piti. Ipak, ovo je najkomičnija crna drama u režiji Lucy Bailey koju sam do sada imao prilike gledati… od trenutka kad stupite u dvorište ispunjeno mirisima tamjana, Bailey i njezin dizajner, William Dudley, upliću nas u radnju... Houston pronalazi Titovu preveliku i hirovitu strast u opipljivoj nježnosti… Ukratko to je dobro oživljena krvava i čudna predstava. No, nije za one slaba želuca. (Dominic Maxwell, The Times)


Ulaznica 50 kuna, za članove FP 25 kuna.
Rezervacije su moguće na broj 4834 039 od 17 do 21 sat.
Zbog velikoga interesa publike rezervirane ulaznice treba kupiti dva dana prije projekcije.
Ulaznice se kupuju na blagajni od ponedjeljka do subote od 18 do 21 sat.

Distribucija: Pannonia Entertainment, Mađarska

Više o programu i na Facebook stranicama kina Tuškanac.