Ciklus

Od 22.11. Do 25.11.2017.

Dani norveškog filma

Dani norveškog filma

 

U četiri večeri tuškanačka će publika vidjeti bogat izbor aktualnih programa dugometražnih i kratkometražnih filmova suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara dugometražni igrani Kraljev izbor, redatelj Erik Poppe, film koji je norveški kandidat u prednominacijama za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Priča je manje je fokusirana na bojišnicu Drugog svjetskog rata a više na političare i kraljeve koji pokušavaju sačuvati norvešku neutralnost. Tu je i minimalistički debi Eskila Vogta Slijepa, koji se nastavlja na rane radove Joachima Triera, o ženi koja je nedavno oslijepila. Norveški autor kurdskih korijena Hisham Zaman u filmu Prije snijega prati europsku odiseju mladog Kurda u pokušajima da obrani obiteljsku čast, tragajući za sestrom koja je pobjegla u Tursku bježeći od nametnutog braka.
Tema nekoliko filmova ciklusa je starenje i treća dob: neodoljivi Optimisti, tipičan izdanak nordijskog feelgood filma, dokumentarac Blizanci zauvijek: veliko putovanje, prati brata i sestru blizance sedamdesetogodišnje Magnar i Oddny, koji napuštaju monotonu izolaciju svoje farme na kojoj su proveli cijeli život i upućuju se na dugo i veliko putovanje u SAD. Slijedi gorko slatka komedija Staying Alive, te čitav niz kratkih filmova: Ptičja srca Halfdana Ullmanna Tondela, unuka velikog Ingmara Bergmana; Mali razgovori Evena Hafnora & Lise Brooke Hansen u kojima različite generacije jedne naizgled idilične obitelji počinju tijekom ručka egzorcirati bolna sjećanja; dva naslova imigrantske i etno teme - Dobar život prati svakodnevnicu ilegalnog radnika u Oslu, a u Sami boja redateljica prati unutarnje kaose i nemire laponskog stočara na snijegom zametenom norveškom Sjeveru. Crnobijeli kratkiš Ruža Osla iza kojeg stoje pripadnici filmskog kolektiva zvanog Det Poradiske Filmokollektivet bit će prikazan prve večeri kao uvod u igrani Kraljev izbor.

Filmovi imaju hrvatske i engleske titlove.

Detaljan raspored projekcija: OVDJE

Filmovi iz ciklusa

Prije snijega

(Før snøen faller, Norveška, 2013)

Režija: Hisham Zaman
FOTOGRAFIJA: Marius Matzow Gulbrandsen
Sadržaj:

Šesnaestogodišnji Siyar živi u kurdskom selu u Iraku s majkom i dvije sestre. Nakon očeve smrti, preuzima odgovornost za obitelj u patrijarhalnoj sredini koja se oslanja na tradiciju i krute običaje. Njegova starija sestra obećana je za ženu lokalnom agi, no ona pobjegne u Tursku s mladićem koga voli. Siyar je primoran otići u potragu i dovesti je natrag da bi spasio obiteljsku čast. Put će ga odvesti s istoga na zapad, preko Istambula do Grčke i dalje, usput testirajući zadane zak...

boja, digitalno, 96 min
PROJEKCIJA:
Subota 25.11.2017 U 19:00
Vidi cijeli program