Ciklus

Na dan 02.05.2018.

Dani smijeha: Čehoslovačke filmske komedije

Dani smijeha: Čehoslovačke filmske komedije

Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se od 2. do 6. svibnja 2018. u 22 nezavisna kina diljem Hrvatske. Kino Tuškanac priključit će se obilježavanju Dana smijeha 2. svibnja projekcijom horor-komedije Kremator, nedavno preminulog redatelja Juraja Herza.

Herzovo remek-djelo je jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima. Film je poseban po svojoj gotičkoj, jezovitoj, atmosferi. Budući je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali sa nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status.

Filmovi iz ciklusa

Kremator

(Spalovač mrtvol, Čehoslovačka, 1969)

Režija: Juraj Herz
FOTOGRAFIJA: Stanislav Milota
Sadržaj:

Karl Koprfingl dobrostojeći i ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela, uvjeren je da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje, zbog čega u svom poslu pronalazi razlog i smisao vlastita postojanja. Nakon dolaska nacista na vlast prihvaća suradnju s njima, a kada mu se pruži prilika da svoje profesionalne vještine upotrijebi na njihovom „velikom projektu“ te u prah i pepeo pretvori na tisuće lj...

c/b, 95 min
PROJEKCIJA:
Srijeda 02.05.2018 U 19:00
Vidi cijeli program