Ciklus

Od 19.03. Do 25.03.2018.

Panorama: Tjedan frankofonskog filma

Panorama: Tjedan frankofonskog filma

Kino Tuškanac slavi Praznik Frankofonije u Hrvatskoj koji se održava u petnaest gradova s više od stotinu događanja. U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, priključujemo se programom Tjednom frankofonskog filma koji će činiti projekcije deset različitih filmova.
Tjedan započinje kriminalističkim Crvenim krugom (1970) Jean-Pierrea Melvillea, a nastavlja rumunjskom dramom Godišnjica (2017) Dana Chisua, dramom Taština (2015) švicarskog redatelja Lionela Baiera, francuskom napetom poslovnom dramom Corporate (2017) Nicolasa Silhola, dramom Zbogom, Carmen (2013) Mohameda Amina Benamraouija čiji je protagonist dječak iz Maroka, a među ostalim naslovima tu je i slovenska drama Rudar (2017) Hanne Slak s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.

Cijena ulaznice  iznosi 10 kuna, dok je ulaz za članove Filmskih programa besplatan.

Filmovi iz ciklusa

Crveni krug

(Le cercle rouge, Francuska, Italija, 1970)

Režija: Jean-Pierre Melville
FOTOGRAFIJA: Henri Decaë
Sadržaj:

Policijski inspektor Mattei (A. Bourvil) uvjeren je da je ubojica Vogel (G-M. Volonté) napokon priveden pravdi, no lukavi pritvorenik planira bijeg. Iskoristivši nepažnju policije, Vogel pobjegne iz vlaka, te se sakrije u prtljažnik bivšeg pljačkaša Coreyja (A. Delon) koji je upravo odslužio zatvorsku kaznu. No, ni Corey ne miruje, već planira novi pothvat - pljačku dragulja. Pridobivši Vogela za svoj naum, angažira i nekadašnjeg policajca, sada alkoholi...

boja, 140'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 19.03.2018 U 19:00

Rabinov mačak

(Le chat du rabbin, Francuska, 1970)

Režija: Antoine Delesvaux
FOTOGRAFIJA: Jérôme Brézillon
Sadržaj:

Alžir 1920-ih. Rabin Sfar živi s kćerkom Zlabyjom, bučnom papigom i razigranim mačkom koji govori. Rabin prima pismo u kojemu piše da mora polagati diktat iz francuskog kako bi mogao zadržati svoj posao. Kako bi mu pomogao, mačak počini svetogrđe i priziva Svevišnjega. Rabin uspijeva, ali mačak gubi dar govora. Ponovno ga tretiraju kao običnu životinju. Njegov jedini prijatelj uskoro postaje ruski slikar koji je u potrazi za imaginarnim Jeruzalemom u kojemu žive crni Židovi. Nagra...

boja, 100'
PROJEKCIJA:
Utorak 20.03.2018 U 11:00

Godišnjica

(Aniversarea, Rumunjska, 2017)

Režija: Dan Chisu
FOTOGRAFIJA: Liviu Pojoni Jr.
Sadržaj:

Proslava 94. rođendana Radua Maligana se prilično zakomplicira kada ga pola uzvanika krene nagovarati da se ispovijedi svećeniku, a druga polovica se usprotivi smatrajući da se nikog ne smije ni na što prisiljavati.

boja, 100'
PROJEKCIJA:
Utorak 20.03.2018 U 18:00

Good luck Algeria

(Francuska, Belgija, 2015)

Režija: Farid Bentoumi
FOTOGRAFIJA: Isabelle Dumas
Sadržaj:

Sam i Stéphane, dva prijatelja iz djetinjstva, s velikim žarom kreiraju luksuzne skije. No suočena s oštrom konkurencijom, njihova je tvrtka u opasnosti. Kako bi je spasili, upuštaju se u suludi projekt: kvalificirat će Sama za Zimske olimpijske igre pod zastavom rodne zemlje njegova oca: Alžira. Više od pukog sportskog pothvata, ovaj izazov potaknut će Sama na obnovu veza sa svojim korijenima.

boja, 91'
PROJEKCIJA:
Srijeda 21.03.2018 U 17:00

Čovjek u moru

(Un homme à la mer, Belgija, Francuska, 2016)

Režija: Géraldine Doignon
FOTOGRAFIJA: Colin Lévêque
Sadržaj:

Mathieu je morski biolog. Prešavši 35 godina života, provodi vrijeme nad svojim mikroskopom, secirajući sićušne mrtve morske organizme. Nije sretan. Biti na moru bila je njegova je strast. Sve do dana kada njegova punica Christine nestane… Dirnut tim događajem, odluči ju potražiti. Daleko od svega, udaljeni od obitelji, Christine i Mathieu ponovno će se pronaći, razumjeti i podijeliti istu želju da preuzmu svoje živote u vlastite ruke.

boja, 92'
PROJEKCIJA:
Srijeda 21.03.2018 U 19:00

Tamara

(Francuska, Belgija, 2016)

Režija: Alexandre Castagnetti
FOTOGRAFIJA: Yannick Ressigeac
Sadržaj:

Ova adaptacija istoimenog stripa prati jedno razdoblje života mlade djevojke iskompleksirane zbog svojih oblina. Zaljubljuje se u dečka koji se sviđa svim djevojkama u gimnaziji. Među njima se rađa ljubav, popraćena podsmješljivim i zluradim pogledima. Film o odrastanju i svim klišejima koji ga prate. 

boja, 103'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 22.03.2018 U 11:00

Zbogom, Carmen

(Adios Carmen, Maroko, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2013)

Režija: Mohamed Amin Benamraoui
FOTOGRAFIJA: Ivan Oms Blanco
Sadržaj:

Usamljeni desetogodišnji dječak Amar, koji čeka povratak majke iz Belgije u Maroko, sprijatelji se s izbjeglicom iz Španjolske Carmen. Ona radi u lokalnom kinu te Amaru otkrije svijet filma.

boja, 104'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 22.03.2018 U 19:00

Taština

(La vanité, Švicarska, Francuska, 2015)

Režija: Lionel Baier
FOTOGRAFIJA: Patrick Lindenmaier
Sadržaj:

David Miller, star i bolestan, odlučio je okončati svoj život. Unatoč svim nastojanjima da pronađe savršeno mjesto, datum i način, ništa se ne odvija prema planu. Svi koji su rekli da će biti uz njega su ga ostavili, tako da David nema drugog izbora nego osloniti se na pomoć potpunih neznanaca: Esperanze, koja radi u udruzi za posmrtnu pripomoć i nije baš dobro upoznata s postupkom, i susjeda Trépleva, koji je mlada muška prostitutka, a kako bi svjedočili njego...

boja, digitalno, 75'
PROJEKCIJA:
Petak 23.03.2018 U 19:00

Corporate

(Francuska, 2017)

Režija: Nicolas Silhol
FOTOGRAFIJA: Nicolas Gaurin
Sadržaj:

Emilie Tesson-Hansen briljantna je mlada, upravo „ubojita“ voditeljica Ljudskih resursa. Nakon jednog incidenta koji se dogodio u njezinom poduzeću, otvorena je istraga. Ona je prva na udaru. Mora se suočiti s pritiskom inspektorice rada, ali i sa svojim nadređenima koji joj prijete da će se okrenuti protiv nje. Emilie je odlučila spasiti svoju kožu. Do koje će mjere ostati vjerna korporaciji?

boja, 95'
PROJEKCIJA:
Subota 24.03.2018 U 19:00

Rudar

(Slovenija, 2017)

Režija: Hanna Slak
FOTOGRAFIJA: Matthias Pilz
Sadržaj:

Alija je jedan od bosanskih doseljenika koji je prije tridesetak godina stigao u Sloveniju i zaposlio se u rudniku ugljena. Sa svojom obitelji živi udobnim životom, ali je općenita situacija loša i prijeti mu nezaposlenost. Šef mu povjeri zadatak da s mladim pripravnikom istraži napušteni rudnik kojeg namjeravaju prodati. Međutim, u mnogo godina zapečaćenom rudniku krije se strašna tajna. 

boja, 98'
PROJEKCIJA:
Nedjelja 25.03.2018 U 19:00
Vidi cijeli program