Ciklus

Od 03.02. Do 03.02.2022.

Restauracije

Restauracije

Program Restauracije predstavlja vam premijere digitalno restauriranih filmova iz zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog arhiva u sastavu Hrvatskog državnog arhiva. U programu ćete vidjeti naslove koje je Hrvatska kinoteka postupkom digitalne restauracije obnovila u skladu s njihovim izvornim izgledom.

Program započinjemo premijerom digitalno restauriranog dugometražnog igranog filma U oluji (Vatroslav Mimica, 1952), hvaljene melodrame Vatroslava Mimice s upečatljivim glumačkim interpretacijama Mie Oremović, Antuna Nalisa i Dragomira Felbe te ekspresivnom fotografijom sjajnog snimatelja Frane Vodopivca. O izazovima u radu na restauraciji filma govorit će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke, a o samom filmu dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik filmologije na Akademiji dramske umjetnosti.

Četvrtak, 03.02. u 19:00
Uvod: Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije
U oluji (Vatroslav Mimica, 1952), 86' 
Gost: dr. sc. Tomislav Šakić, filmolog 

Program Restauracije realiziran je u suradnji s Hrvatskom kinotekom i ulaz na njega je besplatan.

Filmovi iz ciklusa

U oluji

(Hrvatska, Jugoslavija, 1952)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

U dalmatinskom primorskom mjestu nakon Drugog svjetskog rata pratimo sudbinu udovice Rose. Rosin suprug Jure nestao je kao partizan te je proglašen mrtvim, a nakon višegodišnjeg izbivanja u mjesto se vratio njegov brat Drago, koji je bio zaljubljen u Rosu. Unatoč zlim jezicima Rose i Drago se spoje i naposljetku vjenčaju. Švercer Vincenco pokuša nagovoriti Dragu da mu se pridruži u njegovim ilegalnim poslovima. Uskoro stiže šokantno pismo o Jurinoj sudbi...

c/b, digitalna restauracija, 87'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 03.02.2022 U 19:00
Vidi cijeli program