Nuri Bilge Ceylan

Istanbul, Turska

 

Director

Redatelj, scenarist, direktor fotografije, producent i montažer, rođen 1959. godine. Nakon završetka studija strojarstva upisao je dvogodišnji studij filma na istambulskom Mimar Sinan sveučilištu. Debitirao je kratkometražnim filmom Čahura (Koza, 1995), a uslijedio je prvi dugometražni film Gradić (Kasaba, 1998). Idući filmovi Svibanjski oblaci (Mayis sikintisi, 1999), Daleko (Uzak, 2002) i Klime (Iklimler, 2006) bili su nagrađivani na filmskim festivalima u domovini i izvan nje. Karijeru je započeo kao fotograf što je prepoznatljivo i u njegovim filmovima, a osobitost mu je i rad s glumcima amaterima.

Filmografija


Filmovi redatelja

Klime

(Iklimler, 2006)

Režija: Nuri Bilge Ceylan
FOTOGRAFIJA: Gökhan Tiryaki
Sadržaj:

Glavni glumci ovoga filma su sam redatelj i njegova prava supruga i roditelji. On tumači Isu, profesora na sveučilištu koji je emocionalno udaljen od supruge Bahar. Razvoj njihova narušenog odnosa prate promjene klime tijekom zajedničkog putovanja kroz tri godišnja doba: film započinje u vrućem ljetu, traje kroz kišnu jesen i završava u snježnoj zimi.

boja, 97 min

Dalek

(Uzak, Turska, 2002)

Režija: Nuri Bilge Ceylan
FOTOGRAFIJA: Nuri Bilge Ceylan
Sadržaj:

Nakon što ga napusti supruga, sredovječnom fotografu Mahmutu u posjet dolazi nezaposleni rođak Jusuf u potrazi za poslom. Njegova prisutnost u stanu uskoro počinje smetati Mahmutu koji je nagrizan egzistencijalnom krizom i jazom između mladenačkih snova i sive svakodnevice. Uz veliku nagradu žirija i nagradu za muške uloge na filmskom festivalu u Cannesu 2003, te nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u San Sebastianu 2003, Dalek je s gotovo pedeset nacionalnih i međunarodnih priz...

boja, 110 min
Vidi cijeli program