George Cukor

07.07.1899, New York, SAD - 24.01.1983, Los Angeles, Kalifornija, SAD

 

Director

Filmografija


Filmovi redatelja

Divlji vjetar

(Wild Is the Wind, 1957)

Režija: George Cukor
FOTOGRAFIJA: Charles Lang
Sadržaj:

Gino (Anthony Quinn) udovac je i ostarjeli rančer iz Nevade koji iz Italije dovodi Gioiu (Anna Magnani), sestru svoje pokojne supruge, da bi se njome oženio. Na slavlju u povodu njezina dolaska su i Ginova kći i brat Alberto te Bene, mladić kojeg je Gino odgojio kao vlastita sina. Nedugo nakon vjenčanja, Gioia osjeti kako Gino u njoj vidi tek svoju pokojnu ženu, te se zbližava s Beneom. Naslovnu pjesmu u filmu izvodi Johnny Mathis.

35 mm, c/b, 114 min

Zvijezda je rođena

(A Star Is Born, 1954)

Režija: George Cukor
FOTOGRAFIJA: Sam Leavitt
Sadržaj:

Remake istoimenog filma iz 1937. godine s Judy Garland i Jamesom Masonom u glavnim ulogama. Norman Maine filmska je zvijezda kojoj se karijera bliži kraju, a Esther Blodgett mlada je pjevačica koja ga spašava u neugodnoj situaciji. Shvativši koliko je talentirana Norman joj pomogne da postane zvijezda i njih dvoje se vjenčaju, no zbog problema s karijerom, Norman se odaje piću.

boja, digitalno, 169 min

Philadelphijska priča

(The Philadelphia Story, SAD, 1940)

Režija: George Cukor
FOTOGRAFIJA: Joseph Ruttenberg
Sadržaj:

Prema nekima najbolji primjer "komedije ponovnog vječanja" popularnih 1930-ih i 1940-ih, donosi Katharine Hepburn u ulozi bogatašice iz visoke klase koja se tijekom prirema za svoje drugo vječanje pokušava nositi s prisutnošću svog bivšeg supruga (Cary Grant) i novinara jednog tabloida (James Stewart) koji izvještava o vjenčanju. Film se temelji na broadwayskoj drami pisanoj ciljano za Katharine Hepburn. Ona je pokrenula realizaciju i filma kako bi s...

c/b, 112'
Vidi cijeli program