Aki Kaurismäki

04.04.1957, Orimatilla, Finska

 

Director
Finski producent, scenarist i redatelj, režirao je široki dijapazon filmova, od filma ceste i film noira do (post)modernih adaptacija književnih djela, uvijek zadržavajući prepoznatljiv spoj ironije i empatije te smisao za apsurd. Pohađao je filmsku školu u Münchenu, a prije osnivanja producentsko-distribucijske kuće Villealfa (naziv je hommage filmu Alphaville Jean-Luc Godarda) sa starijim bratom Mikom Kaurismakijem, radio je mnoštvo poslova poput poštara, perača suđa, filmskog kritičara... Prvi film koji je izašao iz kuće Villealfa bio je Lažac (Valehtelija, 1981), a režirao ga je Mika, dok je Aki bio koscenarist i glavni glumac (uloga Ville Alfe). Svoj prvi dugometražni igrani film Zločin i kazna (Rikos ja rangaistus) Aki snima 1983. godine, adaptiravši istoimeni roman Dostojevskog. Adaptacijom se poslužio i u djelima Hamlet se okreće biznisu (Hamlet liikemaailmassa, 1987), Boemski život (La vie de boheme, 1992), Juha (1999). Osnivač je Lenjingradskih kauboja (“najgori rock'n'roll bend na svijetu”), a dva filma koja je režirao o njima, ujedno su i njegova međunarodno najpoznatija djela: Lenjingradski kauboji idu u Ameriku (Leningrad Cowboys Go America, 1989) i nastavak Lenjingradski kauboji susreću Mojsija (Leningrad Cowboys Meet Moses, 1994). Snimio je i dokumentarni film, odnosno prikaz njihova koncerta u Helsinkiju s ansamblom Crvene armije Total Balalaika Show (1994). U svojoj “proleterskoj trilogiji” koju čine Sjenke u raju (Varjoja paratiisissa, 1986), Ariel (1988) i Djevojka iz tvornice šibica (Tulitikkutehtaan tyttö, 1990) bavi se problemima radničke klase, a posljednji period njegova stvaralaštva obilježen je “finskom trilogijom”: Plutajući oblaci (Kauas pilvet karkaavat, 1996), Čovjek bez prošlosti (Mies vailla menneisyyttä, 2002) i Svjetla iz sumraka (Laitakaupungin valot, 2006) koji je trenutno njegov posljednji film. U svim svojim filmovima ujedno je i scenarist i producent, a direktor fotografije mu je gotovo uvijek Timo Salminen.Aki Kaurismäki - filmski.net

Filmografija


Filmografija:
Svjetla iz sumraka (Laitakaupungin valot, 2006)
Visions of Europe (2004) (segment Bico)
Desest minuta stariji: Truba (Ten Minutes Older: The Trumpet, 2002) (segment Dogs Have No Hell)
Čovjek bez prošlosti (Mies vailla menneisyyttä, 2002)
Juha (1999)
Plutajući oblaci (Kauas pilvet karkaavat, 1996)
Total Balalaika Show (1994) (dokumentarni/glazbeni)
Lenjingradski kauboji susreću Mojsija (Leningrad Cowboys Meet Moses, 1994)
Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994)
Boemski život (La Vie de bohème (Bohemian Life, 1992)
Unajmio sam plaćenog ubojicu (I Hired a Contract Killer, 1990)
Djevojka iz tvornice šibica (Tulitikkutehtaan tyttö, 1990)
Prljave ruke (Likaiset kädet, 1989) (TV)
Lenjingradski kauboji idu u Ameriku (Leningrad Cowboys Go America, 1989)
Ariel (1988)
Hamlet se okreće biznisu (Hamlet liikemaailmassa, 1987)
Sjenke u raju (Varjoja paratiisissa, 1986)
Calamari Union (1985)- igrani, 84 min
Zločin i kazna (Rikos ja rangaistus, 1983)
Saimaa-ilmiö (The Saimaa Gesture, 1981) (dokumentarni/glazbeni)


Filmovi redatelja

Zločin i kazna

(Rikos ja rangaistus, 1983)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Adaptacija Zločina i kazne Fjodora Dostojevskog smještena u moderno okružje Helsinkija. Antti Rahikainen bivši je student prava koji je zaposlen u klaonici. Jednoga dana ulazi u stan nekog biznismena i hladnokrvno ga ubija. Neposredno nakon toga u stan ulazi Eeva i shvativši što se dogodilo, umjesto da pozove policiju, savjetuje mu da bježi.

boja, 35 mm, 93 min

Calamari Union

(1985)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Harri Laakso, Mikko Mattila, Heikki Ortamo, Timo Salminen
Sadržaj:

Sedamnaest muškaraca po imenu Frank i jedan koji se zove Pekka krenu na putovanje ulicama Helsinkija s konačnim ciljem u predgrađu Eira, smještenom uz more. Nakon polaska svakog od njih čeka drugačiji put; jedan ubijen, drugi nestaje... Hoće li itko stići do cilja?

c/b, 35 mm, 84 min

Sjenke u raju

(Varjoja paratiisissa, 1986)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Kaurismäkijev treći dugometražni igrani film i ujedno prvi dio njegove “radničke trilogije” (druga dva su Ariel i Djevojka iz tvornice šibica). Glavne uloge tumače Matti Pellonpää i Kati Outinen: on je Nikander, dobrodušni smetlar kojeg stalno snalaze nevolje, a ona Ilona, blagajnica u supermarketu koju također ne prati sreća. Njih dvoje započinju romansu koja će im konačno pružiti malo nade i optimizma.

boja, 35 mm, 76 min

Hamlet se okreće biznisu

(Hamlet liikemaailmassa, 1987)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salmimem
Sadržaj:

Kaurismäkijeva komična verzija Shakespearova Hamleta, smještena u poslovni svijet modernoga doba. Hamlet je razmaženi bogati zavodnik koji nakon smrti oca nasljeđuje mjesto u upravnom odboru kompanije koja se odlučuje prijeći na tržište gumenih patkica. Istovremeno, Hamletu se ukazuje očev duh i otkriva mu pozadinu vlastite smrti.

c/b, 35mm, 86 min

Ariel

(1988)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Nakon što se zatvori lokalni rudnik ugljena u kojem je dotad radio, Taisto se u sunčanim naočalama i bijelom Cadillacu zaputi u smjeru Helsinkija i boljeg života. Tek što nađe posao i useli u stan s djevojkom, dospijeva u šake policije zbog nečega što nije počinio. U zatvoru sanja o boljem životu izvan Finske, no ni nakon bijega iz zatvora ne prati ga sreća.

boja, 35 mm, 73 min

Lenjingradski kauboji idu u Ameriku

(Leningrad Cowboys Go America, 1989)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Film ceste u kojem pratimo Lenjingradske kauboje, osmeročlanu (doduše, jedan gitarist je zapravo smrznuto truplo) skupinu finskih glazbenika koji sa svojim menadžerom odluče otići u Ameriku i tamo započeti glazbenu karijeru. Očekujući slavu i bogatstvo u obećanoj zemlji, odmah po dolasku kupe stari Cadillac (cameo uloga Jima Jarmuscha kao prodavača) i započnu turneju po američkim gradićima.

boja, 35 mm, 78 min

Djevojka iz tvornice šibica

(Tulitikkutehtaan tyttö, 1990)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Treći dio Kaurismäkijeve “radničke trilogije”, snimljen nakon Sjenki u raju (Varjoja paratiisissa, 1986) i filma Ariel (1988). Glavni lik je Iiris, radnica na pokretnoj traci u tvornici šibica koja živi sa strogim i hladnim roditeljima. Njezinu sivu svakodnevicu prekinut će nova crvena haljina i kratki ljubavni susret, no kada joj nade opet bivaju slomljene, odlučuje da je vrijeme za osvetu...

boja, 35 mm, 68 min

Unajmio sam plaćenog ubojicu

(I Hired a Contract Killer, 1990)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Usamljeni francuski emigrant Henri, žrtva privatizacije, biva poslan u mirovinu dobivši pritom na dar lažni zlatni sat. Očajan, neuspješno pokušava počiniti samoubojstvo pa unajmljuje plaćenog ubojicu i naručuje vlastito ubojstvo. Zbog toga podiže svu svoju ušteđevinu i dok čeka vlastito ubojstvo, upoznaje cvjećarku Margaret i zaljubljuje se…

boja, 35 mm, 79 min

Boemski život

(La vie de boheme, 1992)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Radnja filma smještena je u Pariz gdje žive trojica boema: pjesnik bez izdavača Marcel, albanski slikar bez vize Rodolfo i postmodernistički kompozitor Schaunard. U stalnom siromaštvu i na rubu gladi, njih trojica primorana su na snalažljivost i međusobno pomaganje kako bi opstali. U tim uvjetima neće biti lako ostvariti ljubav nakon što Marcel upozna Musette, a Rodolfo Mimi.

c/b, 35 mm, 100 min

Čuvaj rubac, Tatjana

(Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1994)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Dvojica prijatelja, automehaničar alkoholičar Reino i ovisnik o kavi Valto koji je netom pobjegao od svoje dominantne majke krenu na vožnju autom. Putem pokupe dvije autostopistice, mršavu Estonku Tatjanu i krupniju Ruskinju Klaudiju koje, usprkos jezičnoj barijeri, pokazuju interes prema njima. No, nespretni i zastrašeni Valto i Reino jednostavno ne znaju kako im pristupiti...

c/b, 35 mm, 60 min

Lenjingradski kauboji susreću Mojsija

(Leningrad Cowboys Meet Moses, 1994)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Nastavak filma Lenjingradski kauboji idu u Ameriku, u kojem pratimo njihov povratak iz Meksika natrag u Rusiju. Početni glazbeni uspjeh koji su ostvarili, prekinut je nakon upoznavanja sa lokalnim specijalitetom: tequilom. Dio benda koji nije pobila tequila, nastavio je životariti dok se konačno nisu odlučili za odlazak na gažu u Coney Island. Tamo susreću svog menadžera koji se prozvao Mojsijem!

boja, 35 mm, 94 min

Total Balalaika Show

(1994)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Heikki Ortamo
Sadržaj:

Prikaz koncerta održanog pred 70 000 ljudi na glavnom trgu Helsinkija u lipnju 1993. godine, na kojem su nastupili Lenjingradski kauboji zajedno sa članovima glazbeno plesnog ansambla Crvena armija izvodeći rock'n'roll klasike i ruske narodne pjesme poput Happy Together (The Turtles), Delilah (Tom Jones), Knockin’ on Heaven’s Door (Bob Dylan), Finlandia, Volga Boatmen...

boja, 35 mm, 54 min

Plutajući oblaci

(Kauas pilvet karkaavat, 1996)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Ilona je konobarica u restoranu, a njezin muž Lauri vozač tramvaja. Iako su nedavno izgubili dijete, oboje se doimaju pomireni sa životom i sretni. Istovremeno oboje ostaju bez posla, te su primorani na svakodnevnu potragu za bilo kakvim novim poslom. Nove okolnosti stavit će njihov brak na kušnju.

boja, 35 mm, 96 min

Juha

(1999)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Svojevrsna Kaurismäkijeva posveta eri nijemog filma u čijem je središtu ljubavni trokut žene i dvojice muškaraca. Sretni brak farmera Juhe i njegove supruge Marje biva narušen dolaskom gradskog zavodnika i prevaranta Shemeikke…

c/b, 35 mm, 78 min

Čovjek bez prošlosti

(Mies vailla menneisyyttä, 2002)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Tek što pristigne u Helsinki, sredovječnog M. opljačkaju i brutalno pretuku nakon čega dobije amneziju. Ne sjećajući se ničega, šeće ulicama i pokušava izgraditi novi život među beskućnicima i ostalim društveno nevidljivim skupinama. Nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 2002. godine i dobitnik nagrade žirija te nagrade za najbolji glumicu (Kati Outinen) na filmskom festivalu u Cannesu.

boja, 35 mm, 97 min

Svjetla iz sumraka

(Laitakaupungin valot, 2006)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Koistinen je noćni čuvar helsinškog shopping centra koji živi prilično ustaljenim životom. Nema sreće niti iskustva sa ženama, iako se za njega zanima Aila, prodavačica na štandu kobasica koji Koistinen često posjećuje. Njegovu rutinu uzburkat će pojava Mirje, femme fatale neiskrenih motiva pred kojom će Koistinen odmah pokleknuti.

boja, 35 mm, 78 min

Druga strana nade

(Toivon tuolla puolen, Finska, Njemačka, 2017)

Režija: Aki Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Dvije priče koje se spajaju nakon četrdeset minuta. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu. Slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki u nadi da će dobiti azil. U drugoj, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudb...

boja, digitalno, 100 min
Vidi cijeli program