Krzysztof Krauze

02.04.1953, Varšava, Poljska - 24.12.2014, Varšava, Poljska

 

Director
Foto: Slawek, flickr ( CC BY-SA 2.0)
Poljski redatelj i scenarist, diplomirao je na filmskoj školi u Łodźu 1978. godine. Filmsku karijeru započeo je snimajući dokumentarne i kratkometražne igrane filmove poput Deklinacja (Declination, 1979), Robactwo (Vermin, 1983), Jest (It is). Prvi dugometražni igrani film snimio je 1987. godine pod nazivom Nowy Jork, czwrta rano (New York, 4. A.M.), koji mu je donio nagradu za najboljeg redatelja debitanta na poljskom filmskom festivalu 1988. godine. Uslijedili su filmovi: Gry uliczne (Street Games, 1996), Dług (The Debt, 1999), kratki tv film Wielkie rzeczy: Gra (2000) i Mój Nikifor (My Nikifor, 2004) koji je osvojio Zlatni globus i nagradu za najboljeg redatelja na međunarodnom filmskom festivalu u češkom gradu Karlovy Vary 2005. godine.

Filmografija

Ptice pjevaju u Kigaliju (2017)


Filmovi redatelja

Moj Nikifor

(Mój Nikifor, 2004)

Režija: Krzysztof Krauze
FOTOGRAFIJA: Krzysztof Ptak
Sadržaj:

Film baziran na životu stvarne povijesne ličnosti, naivnoga poljskog slikara Nikifora koji je život proveo lutajući i slikajući u siromaštvu. Priča započinje kada se Nikifor nepozvan pojavi u slikarskom studiju Mariana Włosińskog. On ga se isprva pokušava riješiti, no s vremenom se rađa prijateljstvo... Krystyna Feldman je za glavnu ulogu dobila nagradu na poljskom filmskom festivalu 2004. godine.

boja, 100 min

Dug

(Dług, 1999)

Režija: Krzysztof Krauze
FOTOGRAFIJA: Bartek Prokopowicz
Sadržaj:

U siječnju 1999. godine u Varšavi, iz rijeke Vistule policija je izvadila dvije velike plastične vreće s dva obezglavljena trupla. Istraga je pokazala da je slučaj povezan s ruskim podzemljem i trojicom prijatelja: Adamom, Stefanom i Gerardom. Priča je temeljena na stvarnim događajima, a film je osvojio Zlatnog lava na poljskom filmskom festivalu 1999. godine.

boja, 107 min

Papusza

(Poljska, 2013)

Režija: Krzysztof Krauze
FOTOGRAFIJA: Krzysztof Ptak
Sadržaj:

Bronislawa Wajs, poznatija kao Papusza, bila je prva Romkinja koja je pisala i objavljivala poeziju, čime se suprotstavljala tradicionalnom statusu žena u romskoj zajednici. Samouka umjetnica poljsko-romskog podrijetla rođena u čergi, Papusza je kao djevojčica ušla u dogovoreni brak, a pratimo njezin život prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kada je u tadašnjoj komunističkoj Poljskoj doživjela represiju, ali i život u siromaštvu u gradskoj sredini. Sudbinu joj j...

igrani, 131'
Vidi cijeli program