Fritz Lang

Beč, Austrija - 02.08.1976, Los Angeles, SAD

 

Director
Fritz Lang, redatelj i scenarist, austrijsko-židovskog podrijetla, rođen 5. 12. 1890. Studirao je arhitekturu na bečkoj Visokoj tehničkoj školi, a potom i slikarstvo. Napušta Beč 1910. godine da bi putovao po Europi, Africi i Aziji, a 1913. godine odlazi u Pariz na studij slikarstva. Vraća se u Beč iduće godine, neposredno prije početka Prvog svjetskog rata čiji je bio sudionik od 1914. do 1918. godine. Tijekom rata bio je četiri puta ranjen te 1917. godine, tijekom oporavka, počinje pisati kratke priče i potom scenarije za film. Dvije godine kasnije prema vlastitome scenariju režira prvi film Polutanka (Halbblut, 1919.). Buduću suprugu, Theu von Harbou koja će kasnije pisati scenarije za gotovo sve njegove važnije filmove, Lang upoznaje 1920. godine i ostaju u braku od 1922. do 1933. godine. U tom početnom i najpoznatijem razdoblju stvaralaštva snima dvodijelni avanturistički film Die Spinnen (1919./1920.), Umorna smrt (Der Müde Tod, 1921.), dvodijelne Doktor Mabuse, kockar (1921.) i Die Nibelungen (1924.), filmski klasik po kojem je i danas najpoznatiji - Metropolis (1926.), Špijuni (Spione,1928.), znanstveno fantastični Frau im Mond (1929.) i triler M (1931.), njegov prvi zvučni film koji je uvelike utjecao na buduće generacije redatelja. Nakon filma Oporuka doktora Mabusea (Das Testament des Dr. Mabuse, 1933.) koji je zabranjen i sastanka s Josefom Goebbelsom, Lang napušta Njemačku i odlazi u Francusku gdje snima Liliom (1934.), a potom potpisuje ugovor s američkom kompanijom MGM i seli u SAD. I nakon uspješna holivudskoga debija Zakon linča (Fury, 1936.) nastavlja raditi idućih dvadeset godina. Iako se okušao i u žanru poput vesterna (The Return of Frank James, 1940.; Rancho Notorious, 1952.) iz tadašnjeg razdoblja najzapaženiji su njegovi film noir trileri: Ministarstvo straha (The Ministry of Fear, 1943.), Žena u izlogu (The Woman in the Wndow, 1945.), Grimizna ulica (Scarlet Street, 1945.), The Big Heat (1953.), The Blue Gardenia (1953.), While the City Sleeps (1954.). Godine 1956. nakon filma Beyond a Reasonable Doubt (1956.) napušta Hollywood, u Indiji snima avanturistički Der Tiger von Eschnapur (1959.) i potom se vraća u Njemačku gdje 1960. režira i zadnji film Die Tausend Augen des Dr. Mabuse. Objavivši povlačenje iz svijeta filma, pojavljuje se još u Godardovom Preziru (Le mépris, 1963.) u ulozi samog sebe te odlazi u SAD gdje ostaje do smrti.

Filmografija

- Die Tausend Augen des Dr. Mabuse (1960)
- Journey to the Lost City (1959)
- Das Indische Grabmal (1959)
- Der Tiger von Eschnapur (1959)
- Beyond a Reasonable Doubt (1956)
- While the City Sleeps (1956)
- Moonfleet (1955)
- Human Desire (1954)
- The Big Heat (1953)
- The Blue Gardenia (1953)
- Clash by Night (1952)
- Rancho Notorious (1952)
- An American Guerilla in the Philippines (1950)
- House by the River (1950)
- Secret Beyond the Door
- Cloak and Dagger (1946)
- Scarlet Street (1945)
- The Woman in the Window (1944)
- Ministry of Fear (1944)
- Hangmen Also Die (1943)
- Man Hunt (1941)
- Western Union (1941)
- The Return of Frank James (1940)
- You and Me (1938)
- You Only Live Once (1937)
- Fury (1936)
- Liliom (1934)
- Das Testament des Dr. Mabuse (1933)
- M (1931)
- Frau im Mond (1929)
- Spione (1928)
- Metropolis (1927)
- Die Nibelungen: Kriemhilds Rache (1924)
- Die Nibelungen: Siegfried (1924)
- Dr. Mabuse, der Spieler (1922)
- Vier um die Frau (1921)
- Der Müde Tod (1921)- Das Wandernde Bild (1920)
- Die Spinnen, 2. Teil: Das Brillantenschiff (1920)
- Der Herr der Liebe (1919)
- Die Pest in Florenz (1919)
- Harakiri (1919)
- Die Spinnen, 1. Teil: Der Goldene See (1919)
- Halbblut (1919)


Filmovi redatelja

Pauci (prvi dio)

(Die Spinnen - Die Goldene See, 1919)

Režija: Fritz Lang
Sadržaj:

Kratki sadržaj prvog i drugog dijela:Prva dva dijela nikad završene serije od četiri dijela, inspirirana su filmovima Louisa Feuilladea, jednog od začetnika kriminalističkog filma u Francuskoj. Prvi dio prati junaka Kay Hooga koji pronađe poruku s indikacijama da su Inke još živi. Ali, tajna zločinačka organizacija Pauci želi njihovo zlato…U drugom dijelu Kay Hoog pokušava spriječiti organizaciju da pronađe dijamant koji će promijeniti poredak u Aziji.

crno-bijeli, 130 min

Pauci (drugi dio)

(Die Spinnen - Die Brillantenschiff, 1920)

Režija: Fritz Lang
Sadržaj:

Kratki sadržaj prvog i drugog dijela:Prva dva dijela nikad završene serije od četiri dijela, inspirirana su filmovima Louisa Feuilladea, jednog od začetnika kriminalističkog filma u Francuskoj. Prvi dio prati junaka Kay Hooga koji pronađe poruku s indikacijama da su Inke još živi. Ali, tajna zločinačka organizacija Pauci želi njihovo zlato…U drugom dijelu Kay Hoog pokušava spriječiti organizaciju da pronađe dijamant koji će promijeniti poredak u Aziji.

crno-bijeli, 70 min

Umorna smrt

(Der müde Todd, 1921)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Bruno Mondi, Erich Nitzschmann, Herrmann Saalfrank, Bruno Timm, Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Mladi par zastaje u malom seoskom prenoćištu, no mladića uskoro otme smrt koja se nalazi iza staklenog zida bez vrata. Kroz tri slične priče saznajemo da mladić nikad nije bio spašen. Djevojka shvaća značenje tih priča i učini jedino što je moguće da se ponovno spoji s mladićem.

35mm, c/b, 105 min

Metropolis

(1926./27.)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Karl Freund, Günther Rittau, Walter Ruttmann
Sadržaj:

U budućnosti, u gradu Metropolisu ljudi su podijeljeni na dvije grupe: mislioce i radnike. Prvi uživaju povlašten i bezbrižan život nesvjesni radnika koji im ga omogućavaju teškim radom u podzemlju grada. Jedan mislilac, Freder, krene u posjet radnicima u podzemlje zaljubivši se u Mariju, pripadnicu radničke grupe. Tek tada shvati pravu pozadinu Metropolisa i poželi pomoći radnicima. Frederov otac i poremećeni genij Rotwang pokušat će ga u tome spriječiti. Temeljno ostvarenje znanstvene fantast...

c/b, digitalno, restaurirana verzija iz 2010., 118 min

Špijuni

(Spione, 1928)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Agent br. 326 mora uništiti špijunsku mrežu, ali ga sprječava nepredviđena okolnost; zaljubljuje se u špijunku Sonju. Agent pokušava pronaći vođu organizacije s kojim se Sonja u međuvremenu kladi da će ga agent 326 prepoznati. Ona se zaljubila u njega…

crno-bijeli, 178 min

Žena na mjesecu

(Frau im Mond, 1929)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Curt Courant, Oskar Fischinger, Konstantin Irmen-Tschet, Otto Kanturek
Sadržaj:

Poslije otkrića znanstvenika da postoji zlato na mjesecu, stvara se ekipa koja bi otišla na mjesec. Uskoro među potencijalnom posadom dolazi do raznih nesuglasica.

crno-bijeli, 156 min

M

(M - Eine Stadt sucht einen Mörder, 1931)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Film prati potragu za psihotičnim zločincem koji ubija djecu. Intenzivna policijska akcija rezultira potpunom blokadom kriminalnog podzemlja istovremeno ne donoseći nikakve rezultate pa kriminalni svijet odlučuje uzeti stvar u svoje ruke i sam uhvatiti ubojicu. Uskoro se svi pripadnici kriminalnog podzemlja uključuju u potragu.

16 mm, c/b, 117 min

Žena u izlogu

(The Woman in the Window, 1944)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Milton R. Krasner
Sadržaj:

Oženjeni profesor Richard Wanley opsjednut je portretom prekrasne Alice Reed, koji se nalazi u izlogu tik do muškog kluba. Uskoro susreće ljepoticu s portreta. Za vrijeme posjete u njenom apartmanu napadne ga njen ljubavnik, profesor ga ubije u samoobrani i postaje žrtvom ucjene ali i predmetom policijske istrage...

35mm, c/b, 99 min

Dr. Mabuse, kockar - Slika vremena

(Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit, 1921)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Carl Hoffmann
Sadržaj:

Doktor Mabuse je lopov i prevarant koji koristi hipnotičke moći da bi postigao što želi. Na čelu je kriminalne organizacije u Berlinu i čini se kako inspektor von Wenck nema previše izgleda da ga izvede pred lice pravde...

35mm, nijemi (s glazbom), c/b, 95 minuta

Dr. Mabuse, kockar - Pakao, igra o ljudima našeg vremena

(Dr. Mabuse, der Spieler - Inferno, ein Spiel von Menschen unserer Zeit, 1921)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Carl Hoffmann
Sadržaj:

Nastavak filma o doktoru Mabuseu kojem dolazi do konačnog sukoba između njega i inspektora Wencka. Doktor Mabuse kockar u 2 dijela pravo je remek djelo u žanru kriminalističko-pustolovnog filma.

35mm, nijemi (s glazbom), c/b, 100 minuta

Die Nibelungen - I dio

(Siegfrieds Tod, 1924)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Carl Hoffmann, Günther Rittau, Walter Ruttmann
Sadržaj:

Siegfried, sin kralja Sigmunda čuje glasine o lijepoj princezi Kriemhildi, sestri Gunthera, kralja od Wormsa, te je odluči upoznati. Putem ubije zmaja i osvoji brojne dragocjenosti, a na odredištu mu Gunther obeća ruku Kriemhilde ako mu Siegfried pomogne osvojiti islandsku kraljicu Brunhildu. To im pođe za rukom, no uz pomoć prevare koja kasnije uzrokuje tragičan slijed događaja.

16 mm, c/b, nijemi, 117 min

Die Nibelungen - II dio

(Kriemhilds Rache, 1924)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Carl Hoffmann, Günther Rittau
Sadržaj:

Nakon Siegfriedove smrti, Kriemhild se zaklinje da će ga osvetiti. Od brata, kralja Gunthera, traži glavu Hagena Tronjea, ubojice njena muža, no on je odbije. Uskoro joj pomoću posrednika počne udvarati Atila, kralj Huna. Nakon što joj obeća da će je uvijek poštovati i braniti njenu čast, Kriemhild pristaje na brak. Odlazi iz domovine, udaje se za Atilu, rađa mu sina i moli ga da pozove njenu braću u goste. Tada opet traži glavu Hagena Tronjea...

16 mm, c/b, nijemi, 122 min

Oporuka doktora Mabusea

(Das Testament des Dr. Mabuse, 1932)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Karl Vash, Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Langov drugi zvučni film i nastavak dvodijelnog filma Dr. Mabuse, kockar (1921). Nalazeći se u mentalnoj ustanovi na liječenju, Dr. Mabuse je pod budnim okom profesora Bauma. U ustanovu uskoro dolazi i detektiv koji je poludio nakon što je inspektoru Lohmannu dojavio kako je otkrio veliku kriminalnu zavjeru, ne stigavši odati i ime glavnog čovjeka koji stoji iza svega.

16 mm, c/b, 122 min

Zakon linča

(Fury, 1936)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Joseph Ruttenberg
Sadržaj:

Prvi holivudski film Fritza Langa istražuje mentalitet mase i nasilje koje je ona sposobna učiniti. Putujući do zaručnice Katherine, Joe Wilson prolazi kroz gradić gdje ga igrom slučaja, a na temelju labavih dokaza optuže za otmicu djeteta. Glasine o uhićenju prošire se gradom i uskoro se pred zatvorom skuplja rulja zahtijevajući da im se preda zatvorenik. Kada šerif to odbije, pobješnjeli mještani zapale zatvor...

35mm, c/b, 90 min

Na divljem zapadu

(Western union, 1941)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Edward Cronjager, Allen M. Davey
Sadržaj:

Vance Shaw je bivši odmetnik koji pokušava preći na stranu zakona radeći za telegrafsku kompaniju Western Union. Zajedno s Richardom Blakeom, inžinjerom s Harvarda radi na tome da se postavi telegrafska veza od Omahe do Salt Lake Citya. Njegova bivša družina to će pokušati spriječiti. Istovremeno, on i Richard natječu se za naklonost Sue Creighton, sestre njihova šefa.

digitalno, boja, 95 min

Lov na čovjeka

(Man hunt, 1941)

Režija: Fritz Lang
FOTOGRAFIJA: Arthur C. Miller
Sadržaj:

Engleski profesionalni lovac tijekom odmora u Bavarskoj blizu Hitlerova doma igrom slučaja uspije naciljati puškom samog Hitlera. Nakon što stavi metak u cijev, otkriju ga SS časnici, prebiju i odvode šefu osiguranja. Uporno tvrdeći da je u pitanju bila samo sportska vježba, odbija potpisati nuđeno priznanje o pokušaju atentata. Igrom slučaja, uspijeva pobjeći s imanja i ukrca se potajno u brod za Englesku, gonjen i dalje njemačkom tajnom službom.

35mm, c/b, 105 min
Vidi cijeli program