Luis García Berlanga

12.06.1921, Valencia, Španjolska

 

Director
Španjolski redatelj i scenarist. Diplomirao je na Instituto de Investigaciones y Experiencias cinematográficas (IIEC) u Madridu 1949. godine. Zajedno s kolegom sa studija, Juanom Antoniom Bardemom, osnovao je produkcijsku kuću Altamira u sklopu koje su zajedno napisali i režirali komediju Sretan par (Esa pareja feliz, 1951). Bili su koscenaristi i na filmu Dobrodošli Mr. Marshall (Bienvenido, Mr. Marshall, 1952) koji je bio Berlangin samostalni redateljski rad. Film je prikazan na filmskim festivalima u Cannesu i Veneciji, a uslijedio je također zapažen Plácido (1961) koji biva nominiran za Oscara u kategoriji najboljega stranoga filma. Slijedeći film Krvnik (El verdugo, 1963) donio mu je FIPRESCI nagradu na filmskom festivalu u Veneciji i smatra se njegovim najuspjelijim filmom. Najveći komercijalni uspjeh doživio je s ostvarenjem Nacionalni lov (La escopeta nacional, 1977), prvim u trilogiji filmova u kojima satirički prikazuje utjecaj post-frankističke demokracije na staru aristokraciju (ostatak trilogije čine Patrimonio nacional, 1981. i Nacional III, 1982.). Od kraja sedamdesetih do početka osamdesetih godina prošloga stoljeća bio je na čelu španjolske filmoteke. Njegovi ostali važniji filmovi su: Calabuch (1956), Los jueves, milagro (1957), Prirodna veličina - Grandeur nature,1973) koji je bio zabranjen do 1978. godine; La vaquilla (1985), Svi u zatvor (Todos a la cárcel, 1993) koji je nagrađen nagradom Goya za najbolji film i redatelja 1994. godine. Komedija París Tombuctú (1999) njegov je zadnji film.

Filmografija


Filmovi redatelja

Dobrodošli Mr. Marshall

(Bienvenido, Míster Marshall, 1952)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Manuel Berenguer
Sadržaj:

Villar del Río, malom španjolskom selu, najavljen je posjet američke delegacije u sklopu projekta doniranja novčane pomoći. Isprva ni sami mještani ni njihov nagluhi gradonačelnik ne znaju kako da dočekaju goste, no kada konačno započnu s planovima o dočeku na vidjelo izlaze sve predrasude i stereotipi koje španjolski narod gaji prema američkom, kao i obratno.

c/b, HD, 78 min

Calabuch

(1956)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Francisco Sempere
Sadržaj:

Poznati atomski fizičar pobjegne iz svijeta znanosti da bi našao mir i utočište u španjolskom priobalnome gradiću. U novoj zajednici gdje ga nitko ne poznaje započne anoniman život poput skitnice koji ga ubrzo dovede u zatvor. Srećom, u gradiću šarolikih stanovnika zatvor nitko ne shvaća previše ozbiljno pa zatvorenici po potrebi bivaju pušteni na slobodu.

digitalno, c/b, 93 min

Plácido

(1961)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Francisco Sempere
Sadržaj:

Glavni junak filma je Plácido, siromašan vozač kamiona koji pokušava na vrijeme otplatiti rate za kamion da mu ga ne bi oduzeli. Iako ga sreća ne prati i novca mu uvijek manjka, nakon uključenja u lokalnu božićnu dobrotvornu akciju promijenit će pogled na probleme koji ga prate.

digitalno, c/b, 87 min

Krvnik

(El verdugo, 1963)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Tonino Delli Colli
Sadržaj:

Krvniku Amadeu bliži se mirovina. S obzirom na posebnost njegove profesije, zabrinjava ga potraga za zamjenom. Njegova kćer Carmen ima drugi problem: čim muškarci saznaju za posao njezina oca, pobjegnu glavom bez obzira. Moguće rješenje za oboje bit će José, privlačni mladi muškarac koji radi kao pogrebnik.

c/b, HD, 90 min

Nacionalni lov

(La escopeta nacional, 1977)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Carlos Suárez
Sadržaj:

Katalonski poslovni čovjek odluči organizirati lovački vikend tijekom kojeg bi mogao privući investitore za novi projekt. Budući da on sâm nema imanje na kome bi organizirao lov, odluči unajmiti posjed osiromašena plemića. Vikend dolazi i okuplja se ekipa raznih uglednih aristokrata, članova vlade pa čak i diktatora u egzilu te moćnih svećenika…

digitalno, boja, 95 min

Svi u zatvor

(Todos a la cárcel, 1993)

Režija: Luis García Berlanga
FOTOGRAFIJA: Alfredo F. Mayo
Sadržaj:

Ova se komedije događa u zatvoru u Valenciji. Organizira se svečano okupljanje u čast bivših političkih zatvorenika, žrtava režima generala Franca. Događanje prate mediji, a bivši zatvorenici sada su bankari, političari, mafijaši, svećenici... i svatko od njih ima poseban razlog za dolazak.

digitalno, boja, 99 min
Vidi cijeli program