Joseph Mankiewicz

11.02.1909, Wilkes-Barre, Pennsylvania, SAD - 05.02.1993, Bedford, New York, SAD

 

Director
Američki scenarist, producent i redatelj. Svoj rad u filmskoj industriji započeo je kao prevoditelj titlova u Berlinu 1928. godine. Već iduće, zahvaljujući bratu (Herman J. Mankiewicz, scenarist koji je 1942. godine dobio Oscara za koscenaristički rad s Orsonom Wellesom na filmu Građanin Kane) dobio je posao u filmskom studiju Paramount. Najprije radi na dijalozima, a od 1929. godine pa sve do 1935. intenzivno se bavi pisanjem scenarija. Potom prelazi u produkciju. U razdoblju od sredine 30-ih do sredine 40-ih producirao je dvadesetak filmova, isprva za studio MGM (The Philadelphia Story, 1940; Woman of the Year, 1942.), a potom za 20th Century-Fox (The Keys of the Kingdom, 1944.). Njegov redateljski debut uslijedio je tek 1946. godine filmom Dragonwyck (1946.), nakon čega napušta produkciju (ostavši koproducent tek na tri svoja mnogo kasnija filma) i posvećuje se režiji. Tijekom redateljske karijere okušao se u širokom spektru žanrova poput satire Pokojni George Apley (The Late George Apley, 1947.), romantične fantazije Duh i gđa. Muir (The Ghost and Mrs. Muir, 1947.), melodrame Kuća stranaca (House of Strangers, 1949.), drame s problematikom rasizma Bez izlaza (No Way Out, 1950.), komedije People Will Talk (1951.), špijunskog filma 5 prstiju (5 Fingers, 1952.), cijenjene ekranizacije Shakespeareove tragedije Julius Caesar (1953.), mjuzikla Guys and Dolls (1955.), misterija The Honey Pot (1967.), vesterna There Was a Crooked Man (1970.) i trilera Sleuth (1972.), njegove posljednje režije. Među publikom i kritikom ostao je najpoznatiji po filmovima Pismo trima ženama (A Letter to Three Wives, 1949.) i Sve o Evi (All about Eve, 1950.) za koja je, dvije godine zaredom, osvojio Oscara za najbolju režiju i scenarij. Režiju povijesnog spektakla Kleopatra (Cleopatra, 1963.) preuzeo je nakon što je ostavku dao redatelj Rouben Mamoulian, a projekt već nadmašio planirani budžet. Budući da je scenarij bio tek napola gotov, Mankiewicz je prisiljen noću pisati scenarij i potom danju režirati film koji je zamislio kao spoj tri drame (Cezar i Kleopatra Bernarda Shawa i Julije Cezar te Antonije i Kleopatra Williama Shakespearea) spojene u dva filma u ukupnom trajanju od sedam i pol sati. Studio je u postprodukciji film drastično srezao na svega tri sata. Godine 1987. dobio je Zlatnog lava za životno djelo na filmskom festivalu u Veneciji.

Filmografija

Redateljska filmografija:
Njuškalo (Sleuth, 1972)
There Was a Crooked Man... (1970)
The Honey Pot (1967)
Carol for Another Christmas (1964) (TV)
Cleopatra (1963)
Iznenada, prošlog ljeta (Suddenly, Last Summer, 1959)
Mirni Amerikanac (The Quiet American, 1958)
Guys and Dolls (1955/I)
Bosonoga kontesa (The Barefoot Contessa, 1954)
Julius Caesar (1953)
5 prstiju (5 Fingers, 1952)
People Will Talk (1951)
All About Eve (1950)
Bez izlaza (No Way Out, 1950)
Kuća stranaca (House of Strangers, 1949)
Pismo trima ženama(A Letter to Three Wives, 1949)
Bijeg (Escape, 1948)
Duh i gđa. Muir (The Ghost and Mrs. Muir, 1947)
Pokojni George Apley (The Late George Apley, 1947)
Negdje u noći (Somewhere in the Night, 1946)
Backfire (1946)
Dragonwyck (1946)


Filmovi redatelja

Sve o Evi

(All about Eve, SAD, 1950)

Režija: Joseph Mankiewicz
FOTOGRAFIJA: Milton R. Krasner
Sadržaj:

Dok mlada kazališna glumica Eve Harrington prima prestižnu nagradu za najbolju ulogu ostvarenu na brodvejskim pozornicama, emotivna Karen Richards i utjecajni kazališni kritičar Addison DeWitt prisjećaju se poznanstva s djevojkom i trenutka kad su je prvi put susreli. Bilo je to jedne večeri u garderobi Karenine najbolje prijateljice, glasovite kazališne glumice Margo Channing, netom nakon završetka predstave u kojoj je Margo ostvarila još jednu sjajnu ulogu o...

c/b, 138'

Operacija Cicero

(5 fingers, 1952)

Režija: Joseph Mankiewicz
FOTOGRAFIJA: Norbert Brodine
Sadržaj:

Špijunski film baziran na priči o stvarnoj osobi iz doba Drugog svjetskog rata. Ulysses Diello je osobni sluga engleskog veleposlanika u Turskoj 1944. godine. Sposoban je, cijenjen i od povjerenja svome gospodaru što ga dovede u savršenu poziciju da vlastito zaposlenje dobro unovči na nelegalan način. Želeći više od pukog života sluge Ulysses počinje tajne dokumente prodavati Nijemcima.

35 mm, c/b, 108 min

Kleopatra

(Cleopatra, 1963)

Režija: Joseph Mankiewicz
FOTOGRAFIJA: Leon Shamroy
Sadržaj:

Povijesni spektakl o životu egipatske vladarice Kleopatre od dolaska Julija Cezara u Egipat do njezine smrti osamnaest godina kasnije. Kleopatra, čiji je brat na vlasti, osvoji Cezarevu pažnju u tolikoj mjeri da je učini vladaricom Egipta. Ona mu potom rađa sina, no prije negoli ga uspije učiniti nasljednikom Rimskog carstva Cezar nasilno umire. U Egipat dolazi Marko Antonije...

35 mm, boja, 192 min
Vidi cijeli program