Krsto Papić

07.12.1933, Vučedol - 07.02.2013, Zagreb

 

Director Završio je filozofski fakultet u Zagrebu. Godine 1956. asistira redateljskim imenima poput Fedora Hanžekovića i Veljka Bulajića. Debitira 1965. jednom epizodom omnibusa Ključ. Prvi dugometražni igrani film snima 1967 (Iluzija). Za kasnije Lisice dobija Zlatnu arenu za film i režiju u Puli; film slovi kao jedno od najznačajnijih djela tadašnjeg jugoslavenskog tzv. crnog vala. U sličnom je ambijentu snimana i adaptacija Brešanove drame Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (1973). Naš prvi film strave, Izbavitelj snimljen je 1976. Tim filmom Papić osvaja Grand Prix festivala u Trstu. Oslanjajući se često na metode filma istine, snima značajan broj dokumentarnih i kratkih igranih filmova najčešće se baveći aktualnom socijalnom i političkom tematikom. 

Filmografija

- Infekcija (2003)
- Kad mrtvi zapjevaju (1999)
- Priča iz Hrvatske (1991)
- Život sa stricem (1988)
- Tajna Nikole Tesle (1980)
- Izbavitelj (1976)
- Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (1973)
- Lisice (1969)
- Iluzija (1967)
- Ključ (epizoda Čekati, 1965)

Filmografija (dokumentarni i kratkometražni):
- Borovo - institut (1986)
- Nezaposlena žena s djecom (1986)
- 50 godina Borova- Priča o obuci - Borovo (1981)
- Vlakom u operu (1976)
- Charter let br… (1975)
- Mala seoska priredba (1972)
- Specijalni vlakovi (1972)
- Nek se čuje i naš glas (1971)
- Čvor (1970)
- Kad te moja čakija ubode (1968)
- Halo, München (1968)


Dokumentarni filmovi Krste Papića
Ključ


jutarnji.hr - VIDEO: ODLAZAK SLAVNOG REDATELJA Umro je Krsto Papić


Filmovi redatelja

Lisice

(1969)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Vjenceslav Orešković
Sadržaj:

Dalmatinska zagora 1948, neposredno nakon rezolucije Informbiroa. Četrdesetogodišnji Ante ženi se s mnogo mlađom Višnjom, a na svadbu mu banu dvojica udbaša, očito sa zadatkom da nekog uhite, no nitko ne zna koga. Mladoženjin kum je lokalni politički moćnik Andrija, koji nema straha od pridošlica. Dok svadba traje, napetost sve više raste...

c/b, 80 minuta

Iluzija

(1967.)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Krešimir Grčević
Sadržaj:

Suvremeni Zagreb. Stariji Branko i mlađi Ivo braća su dinarskoga porijekla koju dijeli generacijski jaz. Konflikt između njih izbije zbog Ele, djevojke iz građanske obitelji...

35 mm standard, c/b, 80 min

Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

(1973)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Vjenceslav Orešković
Sadržaj:

U selu Mrduša Donja u dalmatinskom zaleđu organizira se amaterska predstava Shakespeareova Hamleta. Odnosi u predstavi u začuđujućoj mjeri preklapaju se s onima koje utjelovitelji Shakespeareovih likova imaju u zbilji. O filmu: Uvršten u glavni natjecateljski program Berlinalea 1974, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj u novije je vrijeme – zahvaljujući svojoj šekspirijanskoj podlozi – postala sve važnijim filmom u opusu redatelja Krsta Papića (1933-2013)....

boja, 82 min

Izbavitelj

(1976.)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Ivica Rajković
Sadržaj:

Siromašni pisac Ivan Gajski zaljubi se u Sonju, kćer profesora Boškovića, te nekako u isto vrijeme otkriva da vlast u gradu preuzima posebna vrsta štakora koja ima sposobnost uzimanja ljudske fizionomije. Na čelu štakorske organizacije je tajanstveni Izbavitelj...

35 mm widescreen, boja, 79 min

Tajna Nikole Tesle

(1980.)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Ivica Rajković
Sadržaj:

Mladi, daroviti i osebujni izumitelj Nikola Tesla dolazi u Ameriku, gdje se prvo angažira u kompaniji slavnoga Edisona, a kasnije za neovisne projekte pridobiva financijera Georgea Westinghousea. Interes za Tesline ideje pokazuje i bogataš J. P. Morgan, inače i Edisonov financijer, no Edison neće prezati ni od čega da eliminira nepoželjna suparnika...

35mm widescreen, boja, 108 min

Život sa stricem

(1988.)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Boris Turković
Sadržaj:

Suvremeni Zagreb. Onemoćali Stjepan, starac na samrti, bivši partizan i partijski moćnik, traži od svog nećaka Martina Kujundžića, uglednoga pisca s kojim godinama nije komunicirao, da mu priredi sprovod sa svećenikom. Priča filma vraća se unazad, u Knin u 1951. godinu, kad je tadašnji srednjoškolac Martin zatražio od strica da mu pomogne, pošto su mu lokalni partijski predstavnici odbili daljnju stipendiju...

35mm widescreen, boja, 109 min

Priča iz Hrvatske

(1991)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Vjekoslav Vrdoljak
Sadržaj:

Nakon sloma masovnog pokreta 1971. godine, student Ilija Barić mora napustiti zemlju zbog svog političkog uvjerenja, a njegov otac Luka gubi posao i odlazi na rad u Njemačku. Nakon Titove smrti 1980. javljaju se nova politička gibanja, ali i represija je još snažna. To na svojoj koži osjeti čak i desetogodišnji Ivan, Ilijin brat, koji je zaljubljen u vršnjakinju Marinu, kćerku šefa policije i tvrdokornoga komunista Andrije.

35mm widescreen, boja, oko 100 minuta

Kad mrtvi zapjevaju

(1998)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Vjekoslav Vrdoljak
Sadržaj:

Dvojica hrvatskih emigranata - ekonomski Cinco i politički Marinko - početkom devedesetih kreću iz Njemačke u Hrvatsku, željni obitelji, ljubavi i rodnog kraja. Da bi dobio njemačku mirovinu, Cinco se proglasio mrtvim pa živ putuje u mrtvačkom sanduku. Uskoro mu društvo počne praviti Marinko, koji bježi pred ostarjelim agentom Udbe koji ga želi ubiti da bi zaradio mirovinu.

35mm widescreen Kodak, boja, 106 minuta

Infekcija

(2003)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Goran Trbuljak
Sadržaj:

U neimenovanoj srednjoeuropskoj zemlji demokracija i sloboda tek su prividno uspostavljene, ali iza uglađene površine kriju se ubojstva i kriminalna manipulacija ljudima. Policija i vlasti glavnog grada nemoćne su, štoviše kriminalci uspiju izvesti atentat na gradonačelnika, srećom bez smrtnih posljedica. Pisac Ivan Gajski, čiji je prijatelj umro pod čudnim okolnostima, kreće u vlastitu istragu...

super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja, 105 minuta

Mala seoska priredba

(1971)

Režija: Krsto Papić
FOTOGRAFIJA: Ivica Rajković
Sadržaj:

Prikaz seoske priredbe, čiji organizatori seljacima predstavljaju festival pop-glazbe i biranje misice sela. Prebačeni iz grada u selo, ti događaji pretvaraju se u urnebesnu karikaturu.

boja, 18 min
Vidi cijeli program