Jacques Tati

09.10.1907, Le Pecq, Seine-et-Oise, Francuska - 05.11.1982, Pariz, Francuska

 

Director
Glumac, scenarist i redatelj, pravim imenom Jacques Tatischeff, potomak je ruske aristokracije (djed po očevoj strani bio je general i vojni ataše u ruskoj ambasadi u Parizu) što mu je omogućilo kvalitetno školovanje. Ipak, Jacques je u adolescentskim danima najviše interesa pokazivao za sport i pantomimu, oponašajući nakon treninga situacije s terena. Oduševljeni viđenim, kolege su mu predlagali da svoje nastupe izvede i na pozornici, što Tati kasnije i čini uspješno nastupajući u kazalištima i glazbenim dvoranama Pariza tijekom tridesetih godina 20. stoljeća. Nastup i gegove prenosi u kratkometražne filmove poput Oscar, champion de tennis (1932) Jacka Forrestera i Soigne ton gauche (1936) Renéa Clémenta gdje Tati uz glumu, surađuje i kao scenarist. Okušava se i kao koredatelj filmom Gai dimanche (1935), no tek nakon Drugog svjetskog rata samostalno režira, piše i glumi u kratkometražnom L'école des facteurs (1947), komičnom prikazu poštara. Potaknut velikim uspjehom filma, Tati ga prerađuje u prvo dugometražno djelo Jour de fęte (1949). Film je doživio velik uspjeh, a iako su snimljene i crno-bijela i verzija u boji, zbog tehničkih problema kolor verzije, prikazivana je isključivo crno-bijela sve do 1995. godine kada je film restauriran u boji. U prvom dugometražnom filmu Tati postavlja stilske temelje koji karakteriziraju njegovo stvaralaštvo. Bez klasične radnje i profesionalnih glumaca, njegove filmove čini niz situacija i gegova u kojima je dijalog sveden na minimum, dok su pozadinski zvukovi pojačani kako bi naglasili radnju. Odnos čovjeka koji zadržava djetinju naivnost i prostodušnost suprotstavljena je aspektima modernog doba s pratećom tehnologijom. Prepoznatljiv lik svog alter-ega gospodina Hulota Tati će uvesti već u svom drugom dugometražnom filmu Odmor gospodina Hulota (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953), a bit će protagonist i u filmovima: Moj ujak (Mon oncle, 1958) koji osvaja Oscara u kategoriji najboljega stranog filma 1959. i specijalnu nagradu žirija u Cannesu 1958. godine te Play Time (1967) koji nakon tri godine snimanja doživljava komercijalni neuspjeh i Tatijev financijski krah nakon što je u film uložio sve svoje novce. Ipak, Tati uspijeva snimiti još jedan film s gospodinom Hulotom Trafic (1971), nakon kojeg je uslijedio niskobudžetni film za švedsku televiziju Parade (1974). Realizaciju posljednjeg projekta prekinula je nenadana smrt od plućne embolije 5. studenog 1982. godine u Parizu.

Filmografija

Forza Bastia (1978 / 2002) (kratkometražni, dokumentarni; završila ga je Sophie Tatischeff 2002.)
Parade (1974)
Trafic (1971)
Play Time (1967)
Moj ujak (Mon oncle, 1958)
Odmor gospodina Hulota (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953)
Jour de fęte (1949)
Škola za poštare (L'école des facteurs, 1947) (kratkometražni)
Gai dimanche (1935) (kratkometražni)Soigne ton gauche
Cours du soir


Filmovi redatelja

Odmor gospodina Hulota

(Les vacances de M. Hulot, 1953)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Jacques Mercanton, Jean Mousselle
Sadržaj:

Gospodin Hulot dolazi na odmor u hotel na francuskoj obali. Iako simpatičan i ugodan ostalim ljudima u hotelu, ubrzo će njegov odmor postati napor svima ostalima. Kamo god krene nevolje ga prate u stopu, a on sam istovremeno je potpuno nesvjestan kaosa koji izaziva. Priča filma prati događaje na odmoru detaljnošću koja je inače tipična za filmove Bustera Keatona ili Charliea Chaplina.

c/b, digitalno, 83 min

Praznik

(Jour de fête, 1949)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Jacques Mercanton, Jacques Sauvageot
Sadržaj:

Jednom godišnje u francuski gradić dolazi sajam. Lokalni stanovnici, razigraniji nego inače, krenu zadirkivati poštara Françoisa. Nakon što ga napiju, odvedu ga u šator gdje se prikazuje film o učinkovitosti američke pošte. Oduševljen viđenim, François odluči poboljšati svoju učinkovitost i ubrzati vrijeme dostave. No, američka pošta na raspolaganju ima avione i helikoptere, a on tek bicikl. Na venecijanskom festivalu 1949. f...

boja, digitalno, 76 min

Moj ujak

(Mon oncle, 1958)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Jean Bourgoin
Sadržaj:

Gospodin Hulot je nezaposleni pripadnik radničke klase koji živi u stanu u starom dijelu Pariza. Budući da nema posla, on prati nećaka Gérarda do škole i natrag do doma gdje dječak živi s majkom, Hulotovom sestrom i njezinim mužem gospodinom Arpelom, vlasnikom tvornice plastike. Oni pripadaju višoj klasi što vole pokazivati minimalistički uređenim domom krcatim modernim uređajima.

boja, digitalno, 116 min

Vrijeme igre

(Play time, 1967)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Jean Badal, Andréas Winding
Sadržaj:

Nekolicina američkih turista stiže u Pariz na jednodnevnu turu razgledavanja. No, grad se uvelike promijenio i od nekadašnjeg romantičnoga grada postao moderna, hladna metropola sazdana od stakla i čelika. U gradu je i gospodin Hulot koji ima sastanak s jednim službenikom. Izgubivši se u gradu, odlazi na izložbu inovacija i potom susreće starog prijatelja iz vojske.

boja, digitalno, 140 min

Prometna gužva

(Trafic, 1971)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Eduard van der Enden, Marcel Weiss
Sadržaj:

Hulot je dizajner u auto kompaniji Altra Motors. Njegov posljednji rad je luksuzna auto kamp kućica koju treba iz Pariza dovesti na sajam u Amsterdamu. Uz pratnju vozača i Marije, agentice za odnose s javnošću, Hulot i kamp kućica kreću na put. Naravno, sve što može okrenut će se protiv njih i mogućnosti da stignu na vrijeme. Hoće li ipak uspjeti?

boja, digitalno, 92 min

Parada

(Parade, 1973)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Jean Badal, Gunnar Fischer
Sadržaj:

Snimljen gotovo u maniri dokumentarnog filma, Parade prikazuje cirkusku predstavu u kojoj i sam Tati igra ulogu. Muškarci, žene i djeca sjedaju na svoja mjesta u šatoru uzbuđeno čekajući da počne čarolija. Najavljivač se obraća publici i uskoro akrobati, klaunovi i pjevači izlaze na scenu.

boja, digitalno, 84 min

Škola za poštare

(L'école des facteurs, 1947)

Režija: Jacques Tati
FOTOGRAFIJA: Louis Félix
Sadržaj:

Komični prikaz poštara snimljen pod utjecajem filmova Charliea Chaplina i Bustera Keatona. Jacques Tati glumi Françoisa, mlađeg poštara kojeg šef trenira da bude bolji i brži na svojoj ruti. Iako mu sjajno ide u učionici, na terenu ga čekaju brojne prepreke…

c/b, digitalno, 13 min
Vidi cijeli program