Luchino Visconti

02.11.1906, Milano, Italija - 17.03.1976, Rim , Italija

 

Director
Luchino Visconti talijanski redatelj i
scenarist, podrijetlom je iz aristokratske milanske obitelji di Modrone.
U tridesetoj godini odlazi u Pariz, uključuje se u umjetničke krugove (kazalište, film) te asistira Jeanu Renoiru na filmovima Na dnu (Les bas-fonds, 1936), Izlet (Partie de campagne, 1936-40, nedovršen), Tosca (La Tosca, 1940). Kao redatelj debitira filmom Opsesija (Ossessione, 1942) – ekranizacija romana J. Craina Poštar uvijek zvoni dvaput.
Nakon rata radi u kazalištu a 1948.godine snima film Zemlja drhti (La Terra trema, 1948), važno djelo neorealizma. U pedesetima, pa do kraja karijere radeći i u kazalištu i na filmu, snima niz zapaženih djela –
Najljepša
(Bellissima, 1951), Senso (1954), Bijele noći (Le Notte bianche, 1957), a u špezdesetima – Rocco i njegova braća (Rocco e i suoi fratelli, 1960) Gepard (Il Gattopardo, 1963), Drage zvijezde Velikog medvjeda (Vaghe stelle dell'Orsa, 1965), Stranac (Lo Straniero, 1967) te Sumrak bogova (La Catuda degli dei, 1969). Godine 1971. snima značajni film Smrt u Veneciji (Morte a Venezia). Slijedi
TV-serija Ludwig (1973) i film Zatvoreni obiteljski krug (Gruppo di famiglia in un interno, 1974). Umire tokom rada na zadnjem filmu Uljez (L'Innocente, 1976), kojeg zavšava montažer Ruggero Mastroianni.

Filmografija

Uljez / L'Innocente (1976)
Zatvoreni obiteljski krug / Gruppo di famiglia in un interno (1974)
Ludwig (TV-serija) (1972)
Smrt u Veneciji / Morte a Venezia (1971)
Sumrak bogova / La Caduta degli dei (1969)
Stranac / Lo Straniero (1967)
Vještice / Le Streghe (omnibus, dio: La Strega bruciata viva) (1967)
Drage zvijezde Velikog medvjeda / Vaghe stelle dell'Orsa (1965)
Gepard / Il Gattopardo (1963)
Boccaccio '70 (omnibus, dio: Il lavoro) (1962)
Rocco i njegova braća / Rocco e i suoi fratelli (1960)
Bijele noći / Le Notte bianche (1957)
Senso (1954)
Žene smo / Siamo donne (omnibus, dio: Anna Magnani) (1953)
Najljepša / Bellissima (1951)
Zemlja drhti / La Terra trema (1948)
Dani slave / Giorni di gloria (dokumentarni, suredatelj) (1945)
Opsesija / Ossessione (1942)


Filmovi redatelja

Zemlja drhti

(La terra trema, 1948)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Aldo Graziati
Sadržaj:

Slobodna, osuvremenjena obrada romana Porodica Malavoglia pisca Giovannia Verge, zamišljena kao dio trilogije (zbog komercijalnog neuspjeha, ostala dva filma nikada nisu snimljena). Zemlja drhti govori o životu eksploatiranih ribara sa Sicilije, koji su prinuđeni na migracije prema bogatijem talijanskom sjeveru. Film s fabulom u drugom planu, doima se kao niz isječaka iz života (ali vrlo kompaktne strukture), snimljen s naturščicima, jedan je od modela poetike neorealizma. Film nagra...

35mm, c/b, 123 min

Najljepša

(Bellissima, 1951)

Režija: Luchino Visconti
Sadržaj:

Slavni redatelj dolazi u grad u potrazi za novim licem, djevojčicom, za novi film. Siromašna majka odvodi svoju kćer na audiciju, nadajući se da će baš ona biti izabrana i da će tako postati zvijezda... Film je sociološko-psihološka studija i karaktera i društvenih prilika ili kako je to sam Visconti govorio priča o krizi.

c/b, 130 min

Senso

(1954)

Režija: Luchino Visconti
Sadržaj:

Radnja filma smještena je u Italiju u doba austrijske okupacije. Venecijanska grofica Livia Serpieri, patriotkinja, napušta muža zbog austrijskog oficira Franza Mahlera. No, uskoro uviđa da je Mahler zainteresiran samo za njen imetak. Njezina osveta je brza i odlučna... Freska zbivanja i snažnih emocija iz doba talijanskog Risorgimenta, djelo koje zauzima posebno mjesto u povijesti talijanskog i europskog filma.

boja, 117 min

Rocco i njegova braća

(Rocco e i suoi fratelli, 1960)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Priča o siromašnoj seoskoj obitelji s juga Italije, koja, u potrazi za boljim životom, odlazi u Milano. Ponosna Rosaria Parondi, nakon smrti muža, odlazi u velegrad sa četiri sina - Roccom, Simonom, Lucom i Cirom - gdje ih čeka najstariji sin Vincenzo. Prikaz njihova prilagođavanja velikom gradu, njihovih pojedinačnih drama i života koji idu različitim tokovima... Viscontijev film vrlo je bio popularan među radničkom klasom, dok je kritika bila podijeljena. Film s mnogo priznanja i n...

c/b, 35 mm, 180 min

Gepard

(Il gattopardo, 1963)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Sicilija nakon talijanskog Risorgimenta. Imućni Don Fabrizio Salina doživljava slamanje svog utjecaja, propadanje, degradaciju morala i sve druge simptome nestajanje svoje klase s povijesne scene, a da nema mogućnosti da to zaustavi... Film nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Cannes.

boja, 205 min

Drage zvijezde Velikog medvjeda

(Vaghe stelle dell'orsa, 1965)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Armando Nannuzzi
Sadržaj:

Mlada Talijanka Sandra, zajedno s mužem Amerikancem Andrewom, dolazi u rodno mjesto Volterru. Tim dolaskom želi odati počast ocu kojeg su ubili nacisti. Andrew po prvi put susreće ženina brata Giannija. Uskoro primjećuje da brat i sestra imaju neobičan odnos i da među njima postoji neka tajna... Iznimno cijenjen Viscontijev film, nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji.

c/b, 95 min

Sumrak bogova

(La caduta degli dei, 1969)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Pasqualino De Santis i Armando Nannuzzi
Sadržaj:

Priča o usponu i padu obitelji industrijalaca Von Essenbeck (aluzija na Kruppove). Glava obitelji Von Essenbeck je Konstantin, kojeg kćer Sophia moli da njen ljubavnik, nacistički orijentirani Frederick Bruckman, preuzme kompaniju. Nakon njegove smrti to se i ostvaruje. Tinejdžer Martin, Konstantinov sin, ovisnik je o drogama i u incestnoj je vezi s majkom, koju sve više gura u pakao ovisnosti o drogama. Uvijek u potjeri da dodaju još koji milijun u svoj već prepuni trezor, obitelj p...

boja, 155 min

Zatvoreni obiteljski krug

(Gruppo di famiglia in un interno, 1974)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Pasqualino De Santis
Sadržaj:

Mir umirovljenog američkog profesora, koji živi povučeno u jednoj kući u Rimu, naglo je prekinut useljenjem – na kat iznad njega – jedne dekadentne obitelji... Film s niz priznanje, među kojima je i najveća talijanska filmska nagrada David di Donatello, u kategoriji najboljeg filma.

boja, 121 min

Bijele noći

(Le notti bianche, 1957)

Režija: Luchino Visconti
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Mario, sramežljivi mladić koji se tek doselio u Veneciju, na mostu upoznaje Nataliju, usamljenu djevojku koja čeka povratak ljubavnika. Iako povratak nije siguran, ona provodi dane u nadi što onemogućava stvarnu vezu s Mariom. Film je ekranizacija kratke priče Fjodora Dostojevskog.

35 mm, c/b, 97 min
Vidi cijeli program