Billy Wilder

22.06.1906, Sucha, Galicija, Austro-Ugarska (sada Poljska) - 27.03.2002, Los Angeles, Kalifornija, SAD

 

Director
Austrijsko-američki scenarist, redatelj i producent židovskog podrijetla. Rođen je kao Samuel Wilder i studirao pravo no ubrzo počinje raditi kao novinar u Beču i potom Berlinu. Godine 1929. piše svoj prvi scenarij Der Teufelsreporter (1929.) i nastavlja pisati scenarije za njemačke filmove sve do Hitlerova dolaska na vlast. Zbog podrijetla emigrirao je 1933. godine iz Njemačke u Pariz i potom u SAD. Brzo svladava jezik i probija se u američku filmsku industriju. S Charlesom Brackettom piše neke od tada najpoznatijih komedija poput Ninočke (Ninotchka, 1939.) koju režira Wilderov kasniji redateljski uzor Ernst Lubitsch i Ball of Fire (1941.) Howarda Hawksa. Godine 1942. godine Brackett postaje i producent dok Wilder istovremeno režira te nastaju Five Graves to Cairo (1943.), Izgubljeni vikend (The Lost Weekend, 1945.) što osvaja Oscare za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca (Ray Milland) te Bulevar sumraka (Sunset Boulevard, 1950.) što im donosi još jednog Oscara za scenarij. Nakon toga partnerstvo se raskida. Wilder koji je prethodno već bez Bracketta radio kao koscenarist i redatelj na uspješnom noiru Dvostruka obmana (Double Indemnity, 1944.), sada počinje raditi i kao producent filmova počevši s noir dramom Ace in the Hole (1951.). Do kraja karijere 1981. godine snimio je brojne kritički i komercijalno uspješne filmove poput romantičnih komedija Sabrina (1954.) i Sedam godina vjernosti (The Seven Year Itch, 1955.), kriminalističkog Svjedok optužbe (Witness for the Prosecution, 1957.), danas već klasika Neki to vole vruće (Some Like It Hot, 1959.), Apartman (The Apartment, 1960.) koji mu donosi još Oscara za najbolji film, režiju i scenarij. Njegovi posljednji filmovi su Poljubi me, budalo (Kiss Me, Stupid, 1964), Kolačić sreće (The Fortune Cookie, 1966.), Avanti! (1972.), The Front Page (1974.), Fedora (1978.).

Filmografija


Filmovi redatelja

Bulevar sumraka

(Sunset Boulevard, 1950.)

Režija: Billy Wilder
FOTOGRAFIJA: John F. Seitz
Sadržaj:

Igrom slučaja, neuspješni scenarist Joe Gillis završi u ruševnoj vili na Sunset Boulevardu. U njoj s batlerom živi ostarjela zvijezda nijemoga filma, Norma Desmond. Saznavši za njegovo zanimanje, ona ga poziva da odsjedne u vili i prepravi scenarij filma kojim ona planira veliki povratak na filmsko platno. Bez novca i u bijegu od utjerivača dugova, Joe nema drugog izbora nego pristati ne znajući u što se, zapravo, upušta.

35 mm, c/b, 110 min

Neki to vole vruće

(Some like it hot, 1959)

Režija: Billy Wilder
FOTOGRAFIJA: Charles Lang
Sadržaj:

Dvojica prijatelja, glazbenici Jerry i Joe, slučajno postaju svjedoci mafijaškog obračuna u Chicagu. U strahu za vlastite živote i bez novca, pokušavaju pobjeći iz grada. Jedina gaža za koju saznaju je nastup ženskog sastava u Miamiju. Prerušeni u žene, Josephine i Daphne, ukrcavaju se u vlak s ostalim članicama sastava. Obojicu uskoro privuče Sugar Kane Kowalczyk, pjevačica i sviračica ukulelea.

35 mm, c/b, 120 min

Apartman

(The Apartment, SAD, 1960)

Režija: Billy Wilder
FOTOGRAFIJA: Joseph LaShelle
Sadržaj:

Dobrodušni C.C. Baxter zvani Bud službenik je njujorškog osiguravajućeg društva, skroman momak vrlo susretljiv prema šefovima, kojima svoj stan redovito iznajmljuje za susrete s ljubavnicama. Zbog toga njegov susjed dr. Dreyfuss vjeruje da je Bud veliki zavodnik koji svake večeri osvoji novu djevojku. Među njegovim nadređenima je i Jeff D. Sherdlake, oženjeni muškarac koji u Budov stan želi odvesti svoju ljubavnicu, u njega ludo zaljubljenu Fran Kubelik. Nevolj...

c/b, 125'
Vidi cijeli program