Clark Gable – kralj Hollywooda

Gable ni muškarcima nije bio mrzak, vjerojatno zbog toga što, za razliku, od primjerice Rudolpha Valentina, nije bio nimalo ženskast


Clarka Gablea nazivali su „kraljem Hollywooda“. Tridesetih godina prošlog stoljeća bio je utjelovljenje muškosti na platnu, pomalo grubijan, no ne na granici psihoze poput Cagneya, a osvajao je mnoga ženska srca. Pritom ni muškarcima nije bio mrzak, vjerojatno zbog toga što, za razliku od, primjerice, Rudolpha Valentina, nije bio nimalo ženskast.
Horda obožavatelja romana Zameo ih vjetar (1939.) nije dopustila da Rhetta Butlera glumi itko drugi osim Gablea, iako je sama spisateljica, Margaret Mitchell, željela da to bude Basil Rathbone! Gable je karijeru započeo epizodnim ulogama u nijemim filmovima, no njegov moćni glas upravo je bio stvoren za zvučne filmove. Nakon nekoliko uloga gangstera (The Secret Six, 1931. i The Finger Points, 1931.), dobio je za njega idealnu ulogu cinična avanturista u Red Dust (1932.) koji vodi ljubav s Jean Harlow i Mary Astor te stalno traži razlog da skine majicu u tropskoj vrućini. Zatim mu je studio MGM dao priliku da glumi s Joan Crawford (Dancing Lady, 1933.) i ponovo s Jean Harlow (Hold Your Man, 1933.), no njegova sljedeća uloga, koja ga je i lansirala u zvijezde, bila je zapravo svojevrsna kazna. MGM ga je prepustio studiju Columbia Pictures i redatelju Franku Caprida da bi glumio s Claudette Colbert u Dogodilo se jedne noći (1934.). I tako je nastao Gable kojeg je publika naprosto obožavala – pravo muško koje pokušava ukrotiti pomalo uobraženu curu, gricka mrkvu i nosi samo potkošulju. Gable je za tu ulogu nagrađen Oscarom i priznat kao velika zvijezda A filmova. U Manhattan Melodrami (1934.) glumio je dobrodušna gangstera, u Pobuni na brodu Bounty (1935.) vođu pobune, a u San Franciscu (1936.) kockara koji nauči važnu lekciju tijekom potresa. Neslavni propust u karijeri dogodio mu se s ulogom irskog političara u filmu Parnell (1937.), a vratio se u formu u klasiku svih vremena Zameo ih vjetar (1939.)
Kasnih tridesetih oženio je Carole Lombard partnericu iz filma No Man of Her Own (1932.). Nakon njene prerane smrti u avionskoj nesreći 1942., Gable je napustio Hollywood i pridružio se američkim vojnim pilotima. Filmu se vratio u poznim godinama, često igrajući zapovjednike (Command Decision, 1948.) ili u vesternima (Lone Star, 1952.). U posljednjem filmu, The Misfits (1961.) igra ostarjeloga modernog kauboja koji još može zavesti čak i Marilyn Monroe.