Cycle

From 15.05. To 19.05.2017.

Ciklus irskog filma

Ciklus irskog filma

Ciklus započinje Dobrim vibracijama, dugometražnim igranim filmom autorskog tandema Lisa Barros D'sa i Glenn Leyburn koji su se u filmu pozabavili legendom Belfast punka Terrijem Hooleyem. U romantičnom glazbenom filmu Jednom, čiju režiju i glazbu potpisuje John Carney, dublinski ulični svirač zaljubljuje se u češku turistkinju. Glavne su uloge ostvarili stvarni glazbenici, a pjesma iz filma osvojila je Oscara, pored brojnih ostalih filmskih i glazbenih nagrada. Sličnu glazbenu formulu redatelj je pokušao ponoviti u Raspjevanoj ulici, balade zamjenjuje rock osamdesetih, negdje na pola puta između Duran Duran, Curea i A-Ha, dok uličnoga glazbenika zamjenjuje grupa srednjoškolaca koja u glazbi pronalazi bijeg od irskog ekonomskog očaja.

Dokumentarni film The Yellow Bittern u režiji Alana Gilsenana intimni je i krajnje iskreni portret irskog folk inovatora Liama Clancyja čiji je opus inspirirao brojne glazbenike i bendove, od Boba Dylana i U2, do Toma Waitsa i The Poguesa, ali i nekih crnih glazbenika poput Odette.

I dok svi ti igrani i dokumentarni filmovi pričaju o snazi glazbe, ručno animirani film za male i velike Tajna Kellsa u režiji Tomma Moorea, priča o snazi knjiga. Film je bio nominiran za Oscara, a na zagrebačkom Animafestu osvojio je specijalno priznanje.

A melankolična Pjesma mora o eteričnoj ljepoti podmorske lagune, iza koje također stoji Moore, nanovo nas vraća glazbi koju potpisuje irski folk bend Kila.

Films in cycle

Good Vibrations

(2012)

Directed by: Lisa Barros D'Sa
PHOTOGRAPHY: Ivan McCullough
Synopsis:

Biografska humorna drama o životu Terrija Hooleyja, vlasnika dućana glazbenih ploča koji je sedamdesetih odigrao važnu ulogu u nastajanju punk rock scene u Belfastu. Dok su istovremeno u Sjevernoj Irskoj trajali sukobi, Terri je kao idealist, ljubitelj glazbe i buntovnik odlučio iskoristiti glazbu kao sredstvo mira. Otvorio je dućan pod nazivom Good Vibrations i promovirao reggae glazbu. Nakon što je otkrio punk rock postao je producent i promotor lokalne glazbene scene u nastajanju.

b/w, color, digital, 103 min
PROJECTION:
Monday 15.05.2017 AT 19:00

Secret of Kells

(Brendan and the Secret of Kells, Ireland, Belgium, France, 2009)

Directed by: Tomm Moore
Synopsis:

Prije 1200 godina Brendan, siroče, upoznaje brata Aidana, čuvara iznimne, ali nedovršene knjige iluminacija. Aidan Brendanu zadaje veliku zadaću – dovršiti Knjigu Kellsa, što ga vodi u nov život kreativnosti i mašte, gdje ga čekaju pustolovine, opasnost i akcija. Invazija Vikinga prijeti sa svih strana, a Brendan se, uz pomoć tajanstvene djevojčice Aisling, suočava s najdubljim strahovima da bi ispunio zadaću. Knjiga Kellsa je remek-djelo europske umjetnosti i n...

color, digital, 75 min, uzrast 8+, hrvatski titl
PROJECTION:
Tuesday 16.05.2017 AT 19:00

Sing Street

(Ireland, 2016)

Directed by: John Carney
PHOTOGRAPHY: Yaron Orbach
Synopsis:

Sredina je osamdesetih prošloga stoljeća u Irskoj. Vrijeme pop glazbe i MTV-a, no petnaestogodišnji Conor baš i ne uživa. Roditelji, koji su u lošem odnosu, zbog nedostatka novca prebacili su ga iz privatne u javnu školu u kojoj je teško procijeniti tko je gori – učitelji ili učenici. Svijetlu točku Conor vidi jedino u djevojci Raphine, no učini mu se prelijepom da bi zamijetila baš njega. Kako bi je osvojio, slaže da ima bend i da im treba...

color, digital, 106 min
PROJECTION:
Wednesday 17.05.2017 AT 19:00

Once

(Ireland, 2007)

Directed by: John Carney
PHOTOGRAPHY: Tim Fleming
Synopsis:

Priča o mladiću, djevojci, glazbi i mogućoj ljubavi. Kada ne pomaže ocu u servisiranju usisavača, mladić svira gitaru i pjeva vlastite pjesme na ulicama Dublina. Privučena njegovom glazbom na ulici ga upoznaje djevojka. Pričaju o pjesmama i glazbi, a njoj taman treba i popravak usisavača. Saznavši da svira klavir, on je kasnije poziva u glazbeni dućan i nauči je jednu svoju pjesmu. I dok mu ona pomaže da snimi demo snimku pjesme sve se bolje upoznavaju, a možda je na pomolu i ljubav...

color, digital, 85 min
PROJECTION:
Thursday 18.05.2017 AT 19:00

The Yellow Bittern

(2009)

Directed by: Alan Gilsenan
Synopsis:

Biografski glazbeni film o Liamu Clancyu, posljednjem tada živućem članu poznatog irskog benda Clancy Brothers and Tommy Makem. Na vrhuncu slave prodavali su više ploča od Beatlesa, nastupali za JFK-a, gostovali u Ed Sullivan Showu te utjecali na glazbenike poput Boba Dylana, Toma Waitsa i The Pogues. Za Liama Clancya Bob Dylan je izjavio kako je najbolji pjevač balada kojeg je čuo u svom životu. Koristeći arhivske snimke, audio zapise i razgovore s Clancyem, film govori o njegovoj glazbe...

color, 120 min
PROJECTION:
Friday 19.05.2017 AT 19:00

Song of the Sea

(Ireland, 2014)

Directed by: Tomm Moore
Synopsis:

Čuvar svjetionika Conor živi na otoku sa suprugom Bronagh i sinom Benom. Nakon što Bronagh rodi kćer Saoirse, nestane bez traga. Godinama poslije, nesretna obitelj je i dalje bez majke. Conor je slomljena duha, Ben krivi sestru za nestanak majke, a Saoirse je nijema. Uskoro saznajemo da je Saoirse jedna od preostalih Selkieja, žena koje se prema legendi pretvaraju iz tuljana u ljude. Pred njom je pak velika zadaća da oslobodi mitska bića zarobljena u modernom svijetu.

color, digital, 93 min
PROJECTION:
Saturday 20.05.2017 AT 17:00
See full programe