Amadeus (NTL)

snimka kazališne predstave, hrvatski titl, Olivier Theatre, London, 2016

REŽIJA: Michael Longhurst

Amadeus (NTL)

ULOGE:
Lucian Msamati (Antonio Salieri),
Adam Gillen (Mozart)

SCENARIJ:
Peter Schafer

Sadržaj:

Punih trideset sedam godina nakon premijere, legendarno dramsko djelo Petera Schafera vraća se na pozornicu londonske nacionalne kuće. Lucian Msamati (Luther, Igra prijestolja…) tumači Salieria, a režiju potpisuje Michael Longhurst, dok predstavu uživo prati Southbank Sinfonia.

Wolfgang Amadeus Mozart, mladi glazbeni genije, stiže u glazbenu prijestolnicu svijeta, u Beč, uvjeren je da će postići nezapamćeni uspjeh. Prestrašen mladim genijem, dvorski skladatelj Antonio Salieri dvoji da li mu pomoći ili ga uništiti. Zaslijepljen ljubomorom, Salieri započinje rat protiv Mozarta, glazbe… u konačnici i protiv Boga.

Iz tiska:
„Bez obzira na poneku manu, Amadeus je zapanjujuća kazališna predstava s dva snažna centralna lika. Nakon Paula Scofielda, Iana McKellena, Davida Sucheta i Ruperta Everetta, i Msamati je odličan kao Salieri. Jasno daje do znanja da je Salierijev napad na Mozarta nastavak vječnog rata s Bogom za kojeg je uvjeren da ga je izdao. Msamati je prije svega uspješno dočarao kontrast između Salieria javne osobe i onoga u privatnosti vlastitog doma. Za one koji ga okružuju on je jedan od najsmirenijih skladatelja, no kada ostane sam, tjeskoban je i kažnjava sama sebe prvenstveno zbog toga što je baš on jedina osoba u Beču sposobna cijeniti genijalnog mladog Mozarta.

Adam Gillen u ulozi Mozarta sjajno koristi cerekanje, kokodakanje i njištanje te mladalački bezobrazluk da bi pokazao sigurnost u vlastiti neprijeporni talent, istovremeno otkrivajući gledaocu kako ta božanstvena glazba zapravo dolazi iz uma i duše jednog pomalo glupava adolescenta.“ (Michael Billington, The Guardian)

boja, digitalno, 180 min

Trailer