Kordiljeri snova

La Cordillera de los sueños, dokumentarni, Čile, Francuska, 2019

REŽIJA: Patricio Guzmán

Kordiljeri snova

SCENARIJ:
Patricio Guzmán

FOTOGRAFIJA:
Samuel Lahu

Sadržaj:

Patricio Guzmán je poput većine umjetnika i književnika napustio Čile prije više od 40 godina uoči nasilne uspostave diktature Augusta Pinocheta. Usprkos životu u egzilu, veliki čileanski redatelj nikada nije prestao raditi filmove o svojoj domovini, njezinoj prošlosti, kulturi i krajolicima. 

Kordiljeri snova posljednji je dio dokumentarne trilogije posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. Dok se u Nostalgiji za svjetlošću (2010.) bavi sjeverom, a u Bisernom  dugmetu (2015.) jugom zemlje, treći dio posvećuje čileanskoj “beskrajnoj kralježnici”, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. U razgovorima s čileanskim umjetnicima i znanstvenicima, Guzman propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta. 

Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova vladavina. Među malobrojnim dokumentaristima tog razdoblja ističe se Pablo Salas, neumorni snimatelj čiji bogati arhiv čuva od zaborava policijsko nasilje i deportacije koje su se provodile nad civilnim stanovništvom, a za koje nitko do danas nije odgovarao. Stavljajući recentne snimke gušenja demonstracija uz bok onima od prije 40-ak godina, Guzman sugerira da se malo toga promijenilo u zemlji, u kojoj su bivši sudionici režima danas ugledni i dobrostojeći građani. 

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 85'

Trailer