Kralj Lear (2016)

King Lear, snimka kazališne predstave, Velika Britanija, Royal Shakespeare Company, 2016

REŽIJA: Gregory Doran

Kralj Lear (2016)

ULOGE:
Antony Sher,
Natalie Simpson,
Graham Turner,
Kelly Williams

Sadržaj:

Kralj Lear najtragičnija je tragedija Williama Shakespearea i zacijelo jedno od najgrandioznijih djela cjelokupne svjetske književnosti. Drama počinje Learovom odlukom o povlačenju s prijestolja, koje namjerava ostaviti svojim kćerima, Goneril, Regan i Cordeliji. Dvije najstarije kćeri već su udate, a Cordeliju prose kralj Francuske i vojvoda od Burgundije. Senilni kralj predlaže natjecanje; svaka će kćer dobiti onoliko zemlje koliko ocu iskaže ljubavi kroz govor. Cordelia odbija slijediti primjer sestara i laskati ocu, nakon čega je izbačena s dvora, a sva zemlja dodjeljuje se Goneril i Regan. Grof od Kenta prosvjeduj protiv toga čina, pa ga stoga Lear izbacuje s dvora. Kralj Francuske ipak ženi razbaštinjenu Cordeliju…
 

Iz tiska:

Antony Sher je neizdrživo dirljiv u ulozi hirovita kralja, a upravo zvjezdana postava uključuje niz sve izvrsnih glumaca. (Guardian)

Paapa Essiedu u ulozi karizmatična Edmunda istovremeno je i ranjiv i prijeteći… James Clyde vrlo je impresivan u ulozi Cornwalla... Clarence Smith prikladno je profinjen kao Albany. (Sunday Times)

Natalie Simpson izvrsna je kao privlačno ranjiva Cordelia. (Stage)

Temeljit, sposoban, obazriv i višeslojan kralj Lear. (Daily Mail)

boja, DCP, hrvatski titl, 175 min

Trailer