Satnik

Der Hauptmann, igrani, ratna drama, Njemačka, Poljska, Portugal, Francuska, 2017

REŽIJA: Robert Schwentke

Satnik

ULOGE:
Max Hubacher (Willi Herold),
Milan Peschel (Freytag),
Frederick Lau (Kipinski),
Bernd Hölscher (Schütte),
Waldemar Kobus (Hansen),
Alexander Fehling (Junker)

SCENARIJ:
Robert Schwentke

FOTOGRAFIJA:
Florian Ballhaus

GLAZBA:
Martin Todsharow

MONTAŽA:
Michal Czarnecki

Sadržaj:

Bliži se kraj Drugog svjetskog rata, društveni poredak u Njemačkoj se urušio. Moral vojnika Wehrmachta sve je slabiji, a postrojbe se raspadaju. Broj vojnika koji napuštaju svoje postrojbe dramatično je porastao, a odbjegle vojnike automatski ubijaju kao dezertere. Umjesto prava vlada bezakonje.

Grupa pijanih satnika nemilosrdno progoni devetnaestogodišnjeg pozornika, više radi dobre zabave nego zbog osjećaja dužnosti. Pozornik Willi Herold bježi kroz šumarak. Očajan je i na izmaku snage. Pukim čudom Herold uspije umaći svojim progoniteljima i sada luta kroz nepodnošljivu pustoš Emslanda, bježeći od seljaka koje potkrada ne bi li preživio, i od vlastite postrojbe koja ga smatra dezerterom. Pokisnuo, potpuno iscrpljen, napola izgladnio i samo što se nije smrznuo, Herold slučajno pronalazi satničku odoru, što će za njega imati dalekosežne posljedice.

Film je osvojio nagradu Lola u kategoriji najbolji tonski snimatelj. Nominiran je za Njemačku filmsku nagradu 2018. u kategorijama najbolji igrani film, najbolja muška sporedna uloga (Alexander Fehling), najbolja montaža, najbolja filmska glazba i najbolji tonski snimatelj.

c/b, 118'

Trailer