Venecijanska Mostra na Kratkom utorku


U utorak, 18. travnja u 20 sati, u kinu Tuškanac u Zagrebu, gost Kratkog utorka biti će Enrico Vannucci, selektor programa kratkog filma Orizzonti na slavnom filmskom festivalu u Veneciji. On će prikazati izbor od šest rezentativnih filmova s posljednja dva izdanja festivala, i nakon toga u razgovoru s urednikom Kratkog utorka Ivanom Ramljakom, između ostaloga, otkriti i kako izgleda festivalski selekcijski proces.
Venecijanski filmski festival, najstariji od svih filmskih festivala na svijetu, uz Cannes i Berlin je i jedan od tri najvažnija. Njegovo prvo izdanje održalo se od 6. do 21. kolovoza 1932., ali treba spomenuti da u bremenitim sedamdesetima kad je festival bio u velikoj krizi čak tri godine nije ni održavan (1973., 1977. i 1978.), a od 1969. do 1979. se na njemu nisu dodjeljivale nagrade. Selekcija Orizzonti uspostavljena je 1988., druga je po važnosti nakon Službene selekcije, a u njoj se prikazuju filmovi koji predstavljaju najnovije estetske i izražajne tendencije u suvremenom filmu. Podijeljena je na duge i kratke filmove (do 20 minuta), a kao i u slučaju filmova iz Službene selekcije, inzistira na svjetskim premijerama, što znači da film prije festivalske projekcije ne smije imati ni nacionalnu premijeru.
O programu izabranom za Kratki utorak Enrico Vannucci je rekao sljedeće: 'Kao što će ovi filmovi nadam se ilustrirati, posljednja izdanja festivala ciljala su prikazati preciznu selekciju filmova iz cijelog svijeta - oko 14 godišnje - koji sadrže vrlo karakteristične, različite stilove i teme, u želji za otkrivanjem novih filmaša i umjetnika koji predstavljaju inovativna strujanja u suvremenom filmu. Svake godine u programu Orizzonti natječu se vrlo različiti filmovi - od fikcijskih, preko dokumentaraca do animacija, koje ocjenjuje isti žiri koji to radi i za duge u filmove u istom programu. Šest filmova koje ćemo prikazati u Zagrebu rezultat su rada programera festivala u otkrivanju novih glasova, hibridnih formi ili hibridnih filmaških pozadina i osobnih stilova.'   
Program počinje filmom 'Sve što nas rastavlja' (Ce qui nous éloigne) Hu Weïja, kineskog redatelja koji živi u Francuskoj. Drama je to o kineskoj majci koja se nakon mnogo godina susreće s kćeri koju je dala na usvajanje u Francusku. Hu Weï o filmu, u kojem između ostalih glumi i legendarna Isabelle Huppert, kaže da je pomoću njega htio istražiti pitanje vlastitog identiteta, jer kao Kinez koji živi u Evropi osjećao se često kao usamljeni, izolirani otok. Weï je prije dvije godine bio nominiran za Oscara za prethodni kratki film 'Butter Lamp', a 'Sve što nas rastavlja' je osim u Veneciji na prošlogodišnjem fesivalu, prikazan i ove godine na festivalu u Sundanceu.  
Vidjet ćemo i film 'Dobre vijesti' ('Good News') talijanskog autora Giovannija Fumua koji progovara o problemu tinejdžerske trudnoće u Južnoj Koreji kroz priču o paru tinejdžera koji se nalaze u jeftinom motelu u predgrađu Seula. U ovoj visokorazvijenoj zemlji adolescentski spolni odnosi predstavljaju veliki tabu, a seksualni odgoj maloljetnika ne postoji ni u školama ni unutar obitelji.
'Sretno, Orlo!' je slovensko-austrijsko-hrvatska koprodukcija koju potpisuje dvadesetosmogodišnja slovenska redateljica Sara Kern koja većinom živi i radi u Melbourneu u Australiji. Glavni lik filma sedmogodišnji je dječak Orlo čija obitelj proživljava dramu zbog smrti njegovog malog brata. U pokušaju da svoje roditelje opet učini sretnima Orlo će napraviti jednu dobronamjernu, ali neočekivanu i krajnje neprimjerenu akciju. 'Zanimaju me tamne strane dječjeg svijeta. Kad sam imala tri godine osjećala sam se vrlo odraslo, mislim da mi odrasli vrlo često zaboravljamo kako djeca samu sebe ozbiljno shvaćaju i što iz toga može proizaći', rekla je redateljica o svom filmu.
Tu je i film '500 tisuća godina' (500.000 Pee) Tajlanđanina Chaia Sirisa, čestog suradnika slavnog Apichatponga Weerasethakula, s kojim je radio na nekoliko zajedničkih projekata. Ovaj videoumjetnik i fotograf snimio je film o arheološkom lokalitetu u mjestu Lampang u kojem su prije sedamnaest godina pronađeni vrijedni fosilni ostaci homoerectusa. Iako njegovi stanovnici ne mare puno za to, za vrijeme filmske projekcije na otvorenom organizirane u čast drevnog duha Kohka dogoditi će se nešto nepredviđeno!    
Na programu je i dokumentarac 'Colombi' talijanskog autora Luce Ferrija snimljen sa super 8 kamerom. U njemu Ferri prati par ljubavnika koji su proveli gotovo cijelo stoljeće zajedno. Za to vrijeme mijenjali su se trendovi, mode, arhitektura i filmovi u sporom, ali nezaustavljivom procesu propadanja, kao u nekom hororu... Samouki Ferri snima od 2011., a bavi se i pisanjem i fotografijom. Njegov posljednji dugometražni film 'Abacuc' bio je prikazan na festivalima u Torinu i Mar del Plati.
Za kraj programa odabran je hrvatski film 'Belladonna' Dubravke Turić koji je 2015. senzacionalno pobijedio u selekciji Orizzonti i donio njegovoj autorici Zlatnog lava. Radi se o vrlo precizno režiranoj minimalističkoj drami koja tematizira posljedice rata.   

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmove idu s digitalnog nosača i imaju engleske titlove.
Ulaz na projekciju je 10 kn.

Program (99 minuta):
Sve što nas rastavlja (Ce qui nous éloigne), Hu Weï, Francuska, 2016., 18 min, HD
Dobre vijesti (Good News), Giovanni Fumu, Južna Koreja/Italija, 2016., 17 min, HD
500 tisuća godina (500.000 Pee), Chai Siris, Tajland, 2016., 15 min, HD
Sretno, Orlo! (Srečno, Orlo!), Sara Kern, Slovenija/Hrvatska/Austrija, 2016., 14 min, HD
Colombi, Luca Ferri, Italija, 2016., 20 min, HD
Belladonna, Dubravka Turić, Hrvatska, 2015. , 15 min, HD