ZG premijera tri filma Ivana Ramljaka


S besplatnim ulazom za sve posjetitelje, ove nedjelje prikazat će se tri nova filma redatelja Ivana Ramljaka. Uz svjetsku premijeru filma Mezostajun, publika će dobiti priliku premijerno pogledati i filmove Dom boraca te Brodovi i dalje ne pristaju.

Dokumentarni film Dom boraca prati sudbinu nekadašnjeg Doma boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije, kojeg je komunistička vlada izgradila 1974. godine u Titovom rodnom selu, Kumrovcu. Ubrzo nakon raspada Jugoslavije Spomen-dom je zatvoren te je skoro tri desetljeća kasnije Dom i dalje bez svrhe. Ipak, neki Borci su još uvijek tamo.
Dokumentarno-eksperimentalni film Mezostajun istražuje spacijalni i vremenski odnos stanovnika mediteranskog gradića prema javnom prostoru, koji se mijenja sukladno godišnjem dobu. Kombinirajući elemente ljeta i zime, u percepciji gledatelja nastaje jedan novi prostor – „mezostajun“. Film će svoju svjetsku premijeru imati u nedjelju, 10. lipnja, u kinu Tuškanac.
Dom boraca svoju svjetsku premijeru film je imao ove godine u natjecateljskom programu najvećeg francuskog festivala dokumentarnog filma - Cinéma du Réel, koji se održava u Parizu u legendarnom muzeju Centre Georges Pompidou, dok je film Brodovi i dalje ne pristaju svoju svjetsku premijeru imao prošle godine na festivalu I mille occhi u Trstu.

Program traje 72 minute, a nakon projekcije autor će odgovarati na pitanja publike.
Ulaz na projekciju je besplatan.