MUZEJ 'TREĆI ČOVJEK'

Muzej „Treći čovjek“ kultno je mjesto ne samo za obožavatelje filma, već i za sve one zainteresirane za poslijeratnu povijest Beča. U muzeju je izloženo mnoštvo predmeta izravno povezanih sa svjetskim filmskim klasikom Treći čovjek, snimljenim 1948. godine u Beču. Opsežna izložba u sklopu muzeja objašnjava povijesnu pozadinu filma, daje prikaz svakodnevnog života u okupiranom Beču od 1945. do 1955. i izlaže mnoge dokumente iz tog razdoblja.



Muzej „Treći čovjek“ projekt je dvoje entuzijasta, Gerharda Strassgschwandtnera i Karin Höfler, a otvorili su ga potpuno sami i rade s vrlo niskim odnosno gotovo nepostojećim budžetom. No, to je muzej s mnogo duše i srca!



Trinaest prostorija i više 2 000 originalnih predmeta iz cijelog svijeta dokaz su međunarodnog uspjeha filma na svjetskom planu. Između ostaloga, muzej nudi originalne scenarije za film (od prve do zadnje verzije), citru na kojoj je svirao Anton Karas tijekom snimanja glazbe za film u Londonu, filmsku kameru korištenu za specijalne efekte na lokacijama u Beču, filmske plakate i promotivne materijale iz više od 20 različitih država. Više od 400 verzija glavne glazbene teme iz „Trećeg čovjeka“ (u izvođenju Glenn Miller Orchestra, The Beatles i drugih) dokaz su popularnosti glazbe iz filma. Stari kinoprojektor iz tog vremena prikazuje kratke isječke iz filma.