Pet stoljeća španjolske povijesti kroz film

Veleposlanstvo Španjolske i Hrvatski filmski savez u kinu Tuškanac predstavljaju ciklus španjolskih povijesnih filmova s namjerom da se, povijesnim redoslijedom, zagrebačkoj publici ponudi zanimljiv pregled 500 godina španjolske povijesti projekcijom filmova visoke kvalitete i umjetničke vrijednosti.



Pregled se sastoji od pet filmova, a svaki od njih bavi se drugim razdobljem španjolske povijesti. U ciklus su uključeni iznimni radovi nekolicine poznatih španjolskih režisera današnjice: Vicente Aranda, preminula Pilar Miró, Carlos Saura te Jose Luis Garci.



Povijesni film nije samo povijest: on je tumačenje. Kroz njega, uz manje ili više ustupaka, režiser nas pokušava uvesti u povijesno okruženje tako da nam ono bude razumljivo i dirljivo. Naravno da je rezultat tada jasan: svaki povijesni film, čak i onaj koji je dobro povijesno dokumentiran, pomalo je anakroničan. Taj anakronizam ne mora biti nužno negativan, on je donekle potreban, ako je istančan, pažljiv i dobro doziran, jer omogućava gledateljstvu da izbjegne one crte prošlosti koje su nerazumljive ili pogrešne te da u kratkom roku od dva sata, stekne jasnu sliku događaja i ambijenta prošlosti koji se predstavljaju.



Mislim da su, u filmovima koji se postavljaju tijekom ovoga ciklusa, režiseri uspjeli postići te ciljeve na izniman način: Vicente Aranda koristi današnji registar strasti da bi objasnio strast koja se pretvorila u ludilo tolikog intenziteta da to možda danas teško razumijemo; Pilar Miró nas vraća u čisti lirični izričaj Lope de Vege unutar potpuno moderne kompozicije (izraz u stihu danas je gotovo izumro); Saura nam poklanja, u jednom od njegovih najboljih ostvarenja, pogled na strastvenog Goyu kroz formalnu slobodnu i krajnje modernu kompoziciju koja istovremeno duboko poštuje duh doba koje prikazuje; te nas, konačno, Garci vodi u uzbudljivu šetnju kroz društvo XIX stoljeća koja uspijeva u gledatelja prizvati staru nježnost.

Želio bih se na kraju zahvaliti Hrvatskom filmskom savezu na suradnji u realizaciji ovog ciklusa i općenito na izvrsnu radu koji već tradicionalno dijeli s Veleposlanstvom Španjolske, te želim pozvati sve zainteresirane za kvalitetnu povijesnu kinematografiju da s nama uživaju u danima španjolske produkcije. (Fernando Alonso, zamjenik veleposlanika i otpravnik za kulturne poslove)