Rabah Ameur-Zaimeche

Alžir

 

Redatelj, scenarist i glumac. Rođen je u Alžiru 1966. godine, a u Francusku se preselio kao dvogodišnjak. Odrastao je u predgrađu Pariza, a nakon studija sociologije 1999. godine osnovao je producentsku kuću Sarrazinc Productions. Prvi film Wesh, Wesh, što se događa? (Wesh wesh, qu'est-ce qui se passe?) snimio je 2001. godine. Četiri godine poslije napisao je i režirao drugi dugometražni igrani film Bled Number One (2006).

Filmografija


Filmovi redatelja

Bled Number One

(2006)

Režija: Rabah Ameur-Zaimeche
FOTOGRAFIJA: Lionel Sautier, Hakim Si Ahmed, Olivier Smittarello
Sadržaj:

Redatelj glumi čovjeka koji se vraća u rodno selo. Pratimo svakodnevni život sela iz njegove perspektive: ljudske odnose, prijateljstva i neprijateljstva, postojeće običaje i rituale... Njegov najbolji prijatelj je alkoholičar koji pretuče vlastitu sestru jer je ostavivši okrutna muža osramotila obitelj, a selo gradi barikade kako bi spriječilo utjecaj tuđeg svjetonazora.

boja, 104 min

Južni terminal

(Terminal Sud, Francuska, 2019)

Režija: Rabah Ameur-Zaimeche
FOTOGRAFIJA: Irina Lubtchansky, Camille Clément
Sadržaj:

Cijenjeni francuski redatelj Rabah Ameur-Zaïmeche vraća se svojim alžirskim korijenima u šestom dugometražnom filmu, napetoj triler-drami koja istražuje krvavi rat u bezimenoj mediteranskoj državi. Kroz prizmu jednako bezimenog protagonista, doktora (Ramzy Bedia) koji usprkos ekstremnim uvjetima i prijetnjama smrću nastoji časno obavljati svoj posao, redatelj nas uvlači u distopijski imaginarij u kojem su otmice, pljačke, ubojstva i mučenja svakodnevna pojava. Izloženost brutalnostim...

boja, DCP, 96'
Vidi cijeli program