Harry Kümel

27.01.1940, Antwerpen

 

Director
Belgijski redatelj i scenarist, već kao adolescent primio je brojne nagrade za kratkometražne filmove. Radio je kao direktor programa na televiziji, prvo u Belgiji, pa u Nizozemskoj. Kasnije u životu, počeo je raditi i kao profesor na nizozemskoj Filmskoj i kazališnoj akademiji. Snimio je brojne kratkometražne i dokumentarne filmove, poput kratkog filma o talijanskoj glumici Claudia Cardinale (1966.) i Josef von Sternberg, een retrospektieve (1969) dokumentarcem o austrijskom redatelju kojeg je osobno poznavao. Njemu je posvetio i dugometražni igrani film Monsieur Hawarden (1969), nakon kojeg je uslijedio Le rouge aux lèvres (1971), camp horor o seksu, lezbijstvu i vampirizmu u maniri suvremenika Jeana Rollina. Slijedeći film Malpertuis (1972), ekranizaciju romana Jeana Raya, kritika nije dobro prihvatila te se Kümel okreće ka mediju televizije i seriji Série rose (1986-1990), Režirao je nekoliko nastavaka. Mediju kino filma vraća se tek povremeno s ostvarenjima Het verloren paradijs (1978), The Secrets of Love (1986) i Eline Vere (1991)

Filmografija


Filmovi redatelja

Monsieur Hawarden

(1969)

Režija: Harry Kümel
FOTOGRAFIJA: Eduard van der Enden
Sadržaj:

Glavni junak filma ujedno je i junakinja. Naime, Meriora Gillibrand je stvorila Monsieura Hawardena, svoj alter ego u bijegu pred vlastitom prošlosti. Prije 15 godina ubila je ljubavnika i otad prerušena u muškarca putuje Europom bježeći od policije. Bližeći se četrdesetoj godini i dalje pati od osjećaja krivice, kao i usamljenosti jer njezinu tajnu zna samo njezina sluškinja Victorine.

c/b, 109 minuta

Malpertuis

(1972)

Režija: Harry Kümel
FOTOGRAFIJA: Gerry Fisher
Sadržaj:

Zanimljiva mješavina horora i fantastike s Orsonom Wellesom u kraćoj ulozi. Malpertius je golema stara kuća u kojoj se silom prilika nađu Jan i njegova sestra Nancy. Kuću posjeduje njihov bogati stric Cassavius, koji na samrti podijeli imovinu svojim nasljednicima u jednakim dijelovima. No, postoji “kvaka”: nitko ne smije napustiti Malpertius jer inače gubi nasljedstvo...

boja, 125 minuta
Vidi cijeli program