Saku Sakamoto

10.05.1976, Tokio, Japan

 

Director

Diplomirao je na Odsjeku za grafički dizajn Sveučilišta Tama Art 2000. godine. Nakon što je snimio nekoliko kratkih filmova, debitirao je kao redatelj dugometražnog filma s "Aragne: Sign of Vermillion". Bio je to jedini japanski film nominiran za veliku sekciju dugometražnog igranog filma na Animafestu Zagreb 2019., a službeno je prikazan u sekciji Midnight Special na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

Također je nominiran za nagradu Kon Satoshi, najveću nagradu za animaciju na Međunarodnom filmskom festivalu "Fantasia", a prikazan je i na nizu istaknutih filmskih festivala. Trenutačno je stalni predavač na Sveučilištu Shobi Gakuen, Fakultetu za umjetnost i medijske studije.

Filmografija


Filmovi redatelja

Amritina gozba

(Amrita no kyōen, Japan, 2023)

Režija: Saku Sakamoto
Sadržaj:

Na putu kući iz škole, zajedno s kolegama iz razreda, srednjoškolka po imenu Tamahi svjedoči nečijem padu s krova ogromne stambene zgrade koja stoji ispred njih. Uspaničene i zbunjene, Tamahi i njezine kolegice iz razreda žure prema mjestu pada unutar stambene zgrade, no nikome nema traga. Dok Tamahi razmišlja o tome, ima neugodan osjećaj da ih netko promatra. Osjeti neku čudnu prisutnost oko sebe...

boja, 44'
Vidi cijeli program