Tomm Moore

07.01.1977, Newry, Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Director

Redatelj, scenarist, animator, producent animiranih filmova i ilustrator. Interes za film i animaciju pokazao je već u tinejdžerskim godinama kada se priključio lokalnom filmskom klubu. Nakon završetka srednje škole, učio je animaciju na koledžu u Dublinu. Prije kraja školovanja, 1998. godine s Paulom Youngom i Norom Twomey osnovao je studio za animaciju Cartoon Saloon. Kreirali su tv seriju Skunk Fu!, a Moore je svoj prvi, ručno animirani film Tajna Kellsa (Secret of Kells, 2009.) režirao s Norom Twomey. Film je ostvario uspjeh gostujući na raznim filmskim festivalima, a bio je nominiran za Oscara 2010. godine u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Na zagrebačkom Animafestu 2009. nagrađen je specijalnim priznanjem. Sudjelovao je u animiranom omnibusu nekolicine redatelja The Prophet (2014.) i potom snimio svoj drugi dugometražni animirani film Pjesma mora (Song of the Sea, 2014.) koji postiže još veću gledanost od Tajne Kellsa. Osvaja nagrade za najbolji film na irskim filmskim i televizijskim nagradama 2015. godine i nagradu za najbolji dugometražni animirani film na Europskim filmskim nagradama 2015. godine. Napisao je scenarij za animiranu tv seriju Puffin Rock (2015.). Izdao je dva romana na irskom jeziku i strip Tajna Kellsa, nakon izlaska filma.

Filmografija


Filmovi redatelja

Tajna Kellsa

(Brendan and the Secret of Kells, Irska, Belgija, Francuska, 2009)

Režija: Tomm Moore
Sadržaj:

Prije 1200 godina Brendan, siroče, upoznaje brata Aidana, čuvara iznimne, ali nedovršene knjige iluminacija. Aidan Brendanu zadaje veliku zadaću – dovršiti Knjigu Kellsa, što ga vodi u nov život kreativnosti i mašte, gdje ga čekaju pustolovine, opasnost i akcija. Invazija Vikinga prijeti sa svih strana, a Brendan se, uz pomoć tajanstvene djevojčice Aisling, suočava s najdubljim strahovima da bi ispunio zadaću. Knjiga Kellsa je remek-djelo europske umjetnosti i n...

boja, digitalno, 75 min, uzrast 8+, hrvatski titl

Pjesma mora

(Song of the Sea, Irska, 2014)

Režija: Tomm Moore
Sadržaj:

Čuvar svjetionika Conor živi na otoku sa suprugom Bronagh i sinom Benom. Nakon što Bronagh rodi kćer Saoirse, nestane bez traga. Godinama poslije, nesretna obitelj je i dalje bez majke. Conor je slomljena duha, Ben krivi sestru za nestanak majke, a Saoirse je nijema. Uskoro saznajemo da je Saoirse jedna od preostalih Selkieja, žena koje se prema legendi pretvaraju iz tuljana u ljude. Pred njom je pak velika zadaća da oslobodi mitska bića zarobljena u modernom svijetu.

boja, digitalno, 93 min
Vidi cijeli program