107 majki

Cenzorka, dokumentarni, Slovačka, Češka, Ukrajina, 2021

REŽIJA: Péter Kerekes

107 majki

ULOGE:
Maryna Klimova (Lesja),
Irina Kiryazeva (Irina),
Lyubov Vasylyna (Nadia)

SCENARIJ:
Ivan Ostrochovský,
Péter Kerekes

FOTOGRAFIJA:
Martin Kollar

MONTAŽA:
Martin Piga,
Thomas Ernst

Sadržaj:

Dokumentarna konkurencija

Lesja je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći tko je tko.

Redatelj Kerekes donosi autentično kolektivno svjedočanstvo osuđenih majki, njihove osamljenosti i rijetkih trenutaka sreće. Kerekesova dokufikcija izvorno se trebala fokusirati na kontrolu pisama koja stižu zatvorenicama tzv. pozitivnu cenzuru – u jednom od zatvora u Odesi za oko mu je zapala čuvarica Iryna, kojoj je jedno od zaduženja cenzuriranje pisama. No kako je krenuo dublje istraživati shvatio je da u zatvorima borave mnoge žene s djecom te je proširio svoje prvotno područje interesa. Čuvarica Iryna ostala je jedina „stvarna“ osoba u filmu dok zatvorenice interpretiraju profesionalne glumice na osnovu njihovih autentičnih svjedočanstava, pisama i iskustva. Kerekes uvjerljivo rekreira izolirani univerzum u kojem naše anti-heroine dijele svoje zločine, ljubavi, nade i tuge ispred kamere u odmaku od monotone zatvorske rutine i njezinih oporih rituala. Suptilni humor, istančane izvedbe, ogoljena mizanscena i čeznutljivi songovi oživljavaju svijet izvan vremena, a rezultat je dostojanstveni portret inače nevidljivih žena i njihove djece.

Nagrade i festivali:

Venice Film Festival (2021) – sekcija Orizzonti, najbolji scenarij; Chicago International Film Festival (2021) – najbolja režija; Cottbus Film Festival (2021) – najbolji film; San Sebastián International Film Festival (2021)

boja, 93'

Trailer