Eami

igrani, Paragvaj, Nizozemska, 2022

REŽIJA: Paz Encina

Eami

ULOGE:
Anel Picanerai,
Curia Chiquejno Etacoro,
Ducubaide Chiquenoi

SCENARIJ:
Paz Encina

FOTOGRAFIJA:
Guillermo Saposnik

MONTAŽA:
Jordana Berg

Sadržaj:

U pećima pucketaju ruke stabala, one vrište samo meni čujno.
(Velid Beganović Borjen)

Paragvajska redateljica Paz Encina vodi nas na snovito, dokufikcijsko putovanje u nestajući svijet domorodačkog plemena Ayoreo-Totobiegosode. Narod koji ima jednak naziv za “šumu” i “svijet”, za koji su drveće, životinje i biljke jedino što poznaju, sada živi na području s najvećom stopom deforestacije na planetu.

Hodajući opustošenom nizinom Chacu, petogodišnja djevojčica Eami pada u sinestezijski trans kroz koji osvještava patnju svojih predaka i nekoć bujne šume u kojoj su obitavali. Utjelovljujući Asojáu, mitološku božicu pticu, ona preuzima ulogu sveznajućeg naratora čija funkcija nije podučiti, već osvijestiti. Didaktička pouka tako svoje mjesto ustupa impresionističkim prizorima, bolna svjedočanstva sunarodnjaka pretočena su u struju svijesti, a rekonstrukcija proživljenih užasa dočarana je fuzijom magije i realizma. EAMI teži očuvanju duhovnog mjesta onih kojima je fizičko okruženje oduzeto. 

Nagrade i festivali: Nagrada “Tiger”, Rotterdam International Film Festival 2022.; Nominacija za najbolji dugometražni film, Buenos Aires International Festival of Independent Cinema 2022. 

Titlovi: hrvatski, engleski 

boja, 84’