Fabian ili o propasti

Fabian: Going to the Dogs, igrani, drama, Njemačka, 2021

REŽIJA: Dominik Graf

Fabian ili o propasti

ULOGE:
Tom Schilling (Jakob Fabian),
Saskia Rosendahl (Cornelia Battenberg),
Albrecht Schuch (Stephan Labude,
Meret Becker (Irene Moll),
Michael Wittenborn

SCENARIJ:
Dominik Graf,
Constantin Lieb (prema romanu Ericha Kästnera)

FOTOGRAFIJA:
Hanno Lentz

GLAZBA:
Sven Rossenbach,
Florian van Volxem

MONTAŽA:
Claudia Wolscht

Sadržaj:

Berlin 1931., negdje između podstanarstva i podzemlja, gdje su bordeli atelieri, nacisti drsko provociraju na ulicama, a na Babelsbergu se mašta o „psihološkom filmu“. Život ključa, društvo kuha i trune. Tako dugo dok još ima posao, Jakob Fabian, doktor germanistike, danju piše reklamne tekstove, a noću sa Stephanom Labudeom lunja uvrnutim gradskim lokalima. Njegov prijatelj – koji će kasnije priznati da je pao „u predmetima Život i Posao“ – odvažan je u pitanjima komunizma i seksa, Fabian s druge strane ostaje trijezan i distanciran. Čeka „pobjedu pristojnosti“, a da u to doista ne vjeruje. Samo ga ljubav prema Korneliji tjera da posumnja u svoj ironični fatalizam. Ona postaje tračak svjetlosti u njegovu životu koji polako kopni.

Izvući iz sjene i snimiti film prema tužnoj autobiografskoj knjizi Ericha Kästnera Fabian, jednom od najvažnijih romana Weimarske Republike, velik je izazov, unatoč svim paralelama s prokletom današnjicom. Dominik Graf vrhunski svladava taj zadatak: njegov stil do u tančine naglašava ono bitno, istovremeno je ravnodušno okretan, a opet šutljivo melankoličan – film podsjeća na disko-kuglu koja se okreće polako, prikazujući propast sna o sreći.

Film je nominiran za Njemačku fimsku nagradu u kategorijama za najbolji igrani film, najbolji scenarij, najbolju žensku glavnu ulogu, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu te u drugim kategorijama.

boja, 176'

Trailer