Priča o kraljevskom raku

Re granchio, igrani, Italija, Francuska, Argentina, 2021

REŽIJA: Alessio Rigo de Righi

Priča o kraljevskom raku

ULOGE:
Gabriele Silli,
Maria Alexandra Lungu,
Severino Sperandio,
Bruno Di Giovanni,
Enzo Cucchi

SCENARIJ:
Alessio Rigo de Righi,
Matteo Zoppis (prema priči Tommasa Bertanija)

FOTOGRAFIJA:
Simone D'Arcangelo

MONTAŽA:
Andrés P. Estrada

Sadržaj:

Igrana konkurencija

Poput istoimenog magičnog raka koji se okreće prema vodi kad god se miče Priča o kraljevskom raku slijedi udaljenu čežnju, koja bi ostala nevidljiva da nam je netko ne  želi ispričati. Tu priču ne dijele samo filmaši već i stari lovci koji na početku filma sjede za stolom i pokušavaju se sjetiti kako počinje. Uz nesigurnu naraciju današnjih kazivača pratimo pustolovine pijanca Luciana, tragičnog i romantičnog antijunaka u gradiću Vejano oko 1900. koji navigira kroz nepravedni i rigidno klasni svijet nakon brojnih ratova risorgimenta. Nakon što se nesretno zaljubi i sukobi s lokalnim vlastelinom oko prava prolaza kroz njegov posjed, prisiljen je otići u egzil u Ognjenu zemlju. Tamo se upušta u potragu za mitskim blagom koje je navodno zakopano u skrivenom planinskom jezeru. Luciano je u potrazi za iskupljenjem no u ovom pustom kraju opstaju samo pohlepa i ludilo.

Autorski tandem Alessio Rigo de Righi i Matteo Zoppis tragom oralne predaje u talijanskoj pokrajini Tuscia i intenzivne kulture migracija crpe Lucianovu argentinsku priču iz bogatog vrela lokalnih mitova i narodnih legendi, dodajući joj svoj specifični afinitet za životinje. Njihov neobični anti-vestern priziva Wernera Herzoga i Lucreciju Martel (Zama), ali i miješa elemente talijanskog neorealizama i magičnog realizma u maniri njihovih sunarodnjaka Alice Rohrwacher i Pietra Marcella.

Nagrade i festivali:

Cannes Film Festival (2021) – svjetska premijera; Viennale (2021) – nagrada FIPRESCI; Thessaloniki Film Festival (2021) – najbolji film, nagrada Silver Alexander; Annecy Italian Cinema Festival (2021) – najbolji film;  Fabrique Du Cinéma Awards (2021) – najinovativniji talijanski film; Dolce Cinema – Les Rencontres du Cinéma Italien à Grenoble (2021) – najbolji film; Novos Cinemas (2021) – najbolji film; Sottodiciotto Film Festival & Campus (2021) – najbolji film

boja, 105'

Trailer