Tiha revolucija

Das schweigende Klassenzimmer, igrani, drama, Njemačka, 2017

REŽIJA: Lars Kraume

Tiha revolucija

ULOGE:
Jonas Dassler (Erik Babinsky),
Michael del Coco,
Sina Ebell (Eva),
Judith Engel (Anna Wächter),
Tom Gramenz (Kurt Wächter),
Michael Gwisdek (Edgar)

SCENARIJ:
Lars Kraume (prema knjizi Dietricha Garstke)

FOTOGRAFIJA:
Jens Harant

GLAZBA:
Christoph Kaiser,
Julian Maas

MONTAŽA:
Barbara Gies

Sadržaj:

Godina je 1956. Maturanti Theo i Kurt odlaze u kino u Zapadnom Berlinu i u pregledu tjednih zbivanja vide potresne slike ustanka u Budimpešti. Nakon što su se vratili u Stalinstadt, jedno od uzornih radničkih naselja u Njemačkoj Demokratskoj Republici, javlja se ideja da u razredu minutom šutnje odaju počast žrtvama mađarske revolucije. Njihov iskaz solidarnosti je, međutim, izazvao brojne reakcije, od slabih do žestokih, potpuno neočekivane i za mladiće i za njihove roditelje te upravu škole. Premda ravnatelj škole taj incident nastoji pripisati mladenačkoj ludosti i interno ga riješiti, učenici završe u političkom žrvnju države koja se odlučuje udijeliti im lekciju, kako bi zastrašila ostale. Ministar narodnog obrazovanja osuđuje akciju kao kontrarevolucionaran čin i traži od učenika da prokažu predvodnike. Učenici moraju donijeti odluku koja će imati dramatične posljedice za njihovu budućnost.

Redatelj i scenarist Lars Kraume ovom je ekranizacijom istoimene knjige Dietricha Garstkea, nastale prema stvarnom događaju u kojem je sudjelovao pisac i još 18 učenika, u kojoj mladi glumci igraju glavne, a etablirani sporedne uloge, uspješno dočarao jedno potresno poglavlje njemačke poslijeratne povijesti.
 
Njemački kandidat u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu 2018. u kategorijama najbolji igrani film, najbolja kamera/fotografija i najbolja kostimografija.

boja, 111'

Trailer