Transnistrija

Transnistra, dokumentarni, Švedska, 2019

REŽIJA: Anna Eborn

Transnistrija

SCENARIJ:
Anna Eborn

FOTOGRAFIJA:
Virginie Surdej

Sadržaj:

Tanya i njezina banda muških prijatelja provode idilično ljeto u rodnoj Kamenki, ruralnom gradiću na sjeveru Transnistrije. Danju se kupaju u rijeci, a noću zalaze na krovove napuštenih zgrada gdje dijele misli o ljubavi i prijateljstvu, svoje nesigurnosti i snove. Na pragu punoljetnosti, sve češće razmišljaju o odlasku iz zemlje koja im ne nudi nikakvu budućnost.

Novi film švedske dokumentaristice Anne Eborn (Lida, Epifania) liričan je portret svakodnevice adolescenata u Transnistriji, zemlji koja je proglasila nezavisnost od Moldavije nakon raspada Sovjetskog saveza, ali je do danas ostala nepriznata. Snimljen na prelijepom pastelnom i zrnatom 16-mm materijalu u pratnji melankoličnih pop pjesama, film uvelike evocira američke dokumentarce o mladenačkoj kulturi iz 1970-ih i 1980-ih.

Transnistrija je prije svega dokument o žudnji za nadom i boljom budućnošću u zemlji duboko ukorijenjenoj u sovjetskoj prošlosti. Zemlji koja je zapela u vremenu i u kojoj se nikada ništa ne mijenja. Poput arhaične i nefunkcionalne administracije i medicinske infrastrukture, napuštenih ili nikad dovršenih industrijskih zdanja ili pak grotesknih manifestacija nacionalnog ponosa.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 93′

Trailer