Kratki utorak: Iz 'arhiva' Dominikanskog samostana u Bolu - program I


Program Kratkog utorka 5. travnja u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 i 21 sat predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje filmske arheologije. Na večeri nazvanoj Iz 'arhiva' Dominikanskog samostana u Bolu prikazat će se filmske role koje su 50 godina stajale na prašnjavoj polici samostanskog skladišta, a samo sretni slučaj spasio ih je od uništenja. Prikazat će se dva programa – prvi, Kronika života jedne zemlje 1958. - 1962. bit će posvećen Filmskim novostima i dokumentiranju života Jugoslavije u četiri godine, a drugi, Eksperiment iz slobodnog kuratorstva, pokušat će u osamdesetak minuta predstaviti sve što se na prijelazu pedesetih u šezdesete prikazivalo u Bolu - od austrijskih schlager filmova i egipatskih drama, do dokumentaraca o ping pongu i edukativnih filmova o ponašanju u prometu.  

Koliko god to na prvi pogled zvučalo nevjerojatno, u Dominikanskom samostanu u Bolu postojalo je kino, koje je funkcioniralo od početka tridesetih pa do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je radilo u sklopu crkvene institucije, nije bilo zatvorenog tipa, te su Boljani i njihovi gosti slobodno posjećivali projekcije. Po prestanku rada kina, u prostorima samostana u kojima više nema fizičkih tragova kinoprikazivaštva, ostalo je pohranjeno sedamdesetak filmskih rola koje iz nepoznatih razloga nisu otišle s Bola. Naime, u to doba (kao i kasnije) bilo je uobičajeno da filmovi putuju iz kina u kino dok se ne bi vratili u matičnu kuću (producentsku ili distributersku). Na svu sreću voditelji Samostana sve su ove godine čuvali filmske role, sve do prošle jeseni kad su odnešene u Zagreb. U ovotjednom Kratkom utorku bit će prikazan izbor najzanimljivijih sadržaja što se nalazi na tim filmskim vrpcama.

Začudo (ili možda ipak ne?) većina materijala pronađenih u Bolu sastoji se od raznih epizoda Filmskih novosti, tzv. filmskog žurnala koji je u doba prije televizije donosio desetminutne vijesti iz političkog, društvenog, kulturnog i svakodnevnog života bivše države koje su se prikazivale prije filmova. Tako su Filmske novosti obavezno izvještavale o aktivnostima Tita i Jovanke, kao i o akcijama obnove i izgradnje zemlje, ali su istovremeno prikazivale i važna zbivanja izvan nje. Filmove je snimao i režirao tim nepotpisanih profesionalaca, među kojima su se skrivali nerijetko vrlo talentirani i maštoviti autori. Osim što je izuzetno zanimljivo u današnje doba vidjeti na koji način je dobro organizirana propagandna mašina promovirala dostignuća samoupravnog socijalizma, usput indoktrinirajući narodne mase, gotovo je nemoguće istovremeno ne osjetiti tugu pred tolikom količinom zanosa i energije koja probija iz ekrana. Ili da citiramo Franka Sobotku iz druge sezone The Wirea: 'We used to make shit in this country, build shit. Now we just put our hand in the next guy's pocket.'

U prvom programu ovog Kratkog utorka, Kronika života jedne zemlje 1958. - 1962., koji se gotovo isključivo bavi produkcijom Filmskih novosti, tako ćemo gledati sjajno snimljene filmove nastale povodom 21. godišnjice JNA i Praznika mladosti 1962. Prikazat će se i sedmominutni dokumentarac o Mostaru snimljen u boji u impresivnom CinemaScope formatu, kao i film o tada najnovijim dostignućima tehnike predstavljenim na velesajmima u Zagrebu i Beogradu 1961. Tu će biti i reportaža o Prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih održanoj od 1. do 6. rujna iste godine u Beogradu, na kojoj se okupila impresivna postava nacionalnih heroja i zločinaca, od Haile Selassiea i Kwame Nkrumaha, preko Nehrua i Nasera, do Sukarna i Sirimavo Bandaranaike. Prikazat ćemo i film Pomoć domaćinstvu koji predstavlja razne akcije, organizacije i inicijative koje su krajem pedestih pokrenute kako bi olakšale život radnicama, koje su istovremeno i majke.

Drugi program nazvan Eksperiment iz slobodnog kuratorstva bit će vjerojatno najkaotičniji u povijesti Kratkog utorka. Ne zbog karaktera samih filmova, nego zbog načina njihove prezentacije. U kolopletu drame, akcije, ping ponga i šlagera prikazat ćemo dva kratka animirana filma u produkciji Zagreb filma - kultnu Malu kroniku Vatroslava Mimice i potpuno zaboravljenu Historiju jedne...ah ljubavi Branka Ranitovića. U ovoj, za to vrijeme nevjerojatno inovativnoj minijaturi, svojevrsnoj preteči Love is All Kim Longinotto, autor priča priču o ljubavi između muškarca i žene, kroz razglednice i čestitke iz prošlosti. Na velikom će ekranu biti i dokumentarac o 2. evropskom prvenstvu u stolnom tenisu održanom u Zagrebu 1960., koji je režirao legendarni Šime Šimatović. Među njima će se pokazati i jedna rola egipatskog igranog filmskog klasika iz 1959. Doa al karawan (u prijevodu 'Slavujeva molitva') Henrya Bakarata, u kojoj je ulogu života ostvarila najveća egipatska glumica svih vremena Faten Hamama. Slijedi bezimeni domaći edukativni film o ponašanju u prometu, kratki igrani film Baltazar putuje Davora Šošića, u kojem Antun Nalis igra domaću verziju neodgojenog Mr. Hulota, kao i jednu rolu austrijskog 'schlager' filma ...und du mein Schatz bleibst hier Franza Antela. Uglavnom, tko preživi, pričat će!

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmovi su na nekom od Hrvatima razumljivih jezika (ili u originalu ili u prijevodu), a ulaz na njega je besplatan. Filmove puštamo s 35 milimetarskih filmskih kopija.

Raspored projekcija:

Filmske novosti predstavljaju: Kronika života jedne zemlje 1958. - 1962.! (82 min)
Filmske novosti br. 40 1961., 1961., 11 min  
Filmske novosti vanredni broj - 21. rođendan Armije, 1962., 6 min
Mostar, dokumentarni film, ?, 7 min
Filmske novosti vanredni broj - 10 godina radničkog samoupravljanja, 1960., 8 min
Filmske novosti vanredni broj - Beogradska konferencija (1. dio), 1961., 11 min
Filmske novosti - Sajmovi u Beogradu i Zagrebu 1961., 1961., 10 min
Filmske novosti - Praznik mladosti 1962., 1962., 8 min
Filmske novosti - Filmski pregled 2 1958. - Pomoć domaćinstvu, 1958., 12 min
Rasadnici aka Boje i radosti asfalta, namjenski film, Dragiša Kovačević, 1960., 9 min  

Kratki utorak u travnju