Kratki utorak: Iz 'arhiva' Dominikanskog samostana u Bolu - Program II


Program Kratkog utorka 5. travnja u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 i 21 sat predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje filmske arheologije. Na večeri nazvanoj Iz 'arhiva' Dominikanskog samostana u Bolu prikazat će se filmske role koje su 50 godina stajale na prašnjavoj polici samostanskog skladišta, a samo sretni slučaj spasio ih je od uništenja. Prikazat će se dva programa – prvi, Kronika života jedne zemlje 1958. - 1962. bit će posvećen Filmskim novostima i dokumentiranju života Jugoslavije u četiri godine, a drugi, Eksperiment iz slobodnog kuratorstva, pokušat će u osamdesetak minuta predstaviti sve što se na prijelazu pedesetih u šezdesete prikazivalo u Bolu - od austrijskih schlager filmova i egipatskih drama, do dokumentaraca o ping pongu i edukativnih filmova o ponašanju u prometu.  

Koliko god to na prvi pogled zvučalo nevjerojatno, u Dominikanskom samostanu u Bolu postojalo je kino, koje je funkcioniralo od početka tridesetih pa do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je radilo u sklopu crkvene institucije, nije bilo zatvorenog tipa, te su Boljani i njihovi gosti slobodno posjećivali projekcije. Po prestanku rada kina, u prostorima samostana u kojima više nema fizičkih tragova kinoprikazivaštva, ostalo je pohranjeno sedamdesetak filmskih rola koje iz nepoznatih razloga nisu otišle s Bola. Naime, u to doba (kao i kasnije) bilo je uobičajeno da filmovi putuju iz kina u kino dok se ne bi vratili u matičnu kuću (producentsku ili distributersku). Na svu sreću voditelji Samostana sve su ove godine čuvali filmske role, sve do prošle jeseni kad su odnešene u Zagreb. U ovotjednom Kratkom utorku bit će prikazan izbor najzanimljivijih sadržaja što se nalazi na tim filmskim vrpcama.

Začudo (ili možda ipak ne?) većina materijala pronađenih u Bolu sastoji se od raznih epizoda Filmskih novosti, tzv. filmskog žurnala koji je u doba prije televizije donosio desetminutne vijesti iz političkog, društvenog, kulturnog i svakodnevnog života bivše države koje su se prikazivale prije filmova. Tako su Filmske novosti obavezno izvještavale o aktivnostima Tita i Jovanke, kao i o akcijama obnove i izgradnje zemlje, ali su istovremeno prikazivale i važna zbivanja izvan nje. Filmove je snimao i režirao tim nepotpisanih profesionalaca, među kojima su se skrivali nerijetko vrlo talentirani i maštoviti autori. Osim što je izuzetno zanimljivo u današnje doba vidjeti na koji način je dobro organizirana propagandna mašina promovirala dostignuća samoupravnog socijalizma, usput indoktrinirajući narodne mase, gotovo je nemoguće istovremeno ne osjetiti tugu pred tolikom količinom zanosa i energije koja probija iz ekrana. Ili da citiramo Franka Sobotku iz druge sezone The Wirea: 'We used to make shit in this country, build shit. Now we just put our hand in the next guy's pocket.'

U prvom programu ovog Kratkog utorka, Kronika života jedne zemlje 1958. - 1962., koji se gotovo isključivo bavi produkcijom Filmskih novosti, tako ćemo gledati sjajno snimljene filmove nastale povodom 21. godišnjice JNA i Praznika mladosti 1962. Prikazat će se i sedmominutni dokumentarac o Mostaru snimljen u boji u impresivnom CinemaScope formatu, kao i film o tada najnovijim dostignućima tehnike predstavljenim na velesajmima u Zagrebu i Beogradu 1961. Tu će biti i reportaža o Prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih održanoj od 1. do 6. rujna iste godine u Beogradu, na kojoj se okupila impresivna postava nacionalnih heroja i zločinaca, od Haile Selassiea i Kwame Nkrumaha, preko Nehrua i Nasera, do Sukarna i Sirimavo Bandaranaike. Prikazat ćemo i film Pomoć domaćinstvu koji predstavlja razne akcije, organizacije i inicijative koje su krajem pedestih pokrenute kako bi olakšale život radnicama, koje su istovremeno i majke.

Drugi program nazvan Eksperiment iz slobodnog kuratorstva bit će vjerojatno najkaotičniji u povijesti Kratkog utorka. Ne zbog karaktera samih filmova, nego zbog načina njihove prezentacije. U kolopletu drame, akcije, ping ponga i šlagera prikazat ćemo dva kratka animirana filma u produkciji Zagreb filma - kultnu Malu kroniku Vatroslava Mimice i potpuno zaboravljenu Historiju jedne...ah ljubavi Branka Ranitovića. U ovoj, za to vrijeme nevjerojatno inovativnoj minijaturi, svojevrsnoj preteči Love is All Kim Longinotto, autor priča priču o ljubavi između muškarca i žene, kroz razglednice i čestitke iz prošlosti. Na velikom će ekranu biti i dokumentarac o 2. evropskom prvenstvu u stolnom tenisu održanom u Zagrebu 1960., koji je režirao legendarni Šime Šimatović. Među njima će se pokazati i jedna rola egipatskog igranog filmskog klasika iz 1959. Doa al karawan (u prijevodu 'Slavujeva molitva') Henrya Bakarata, u kojoj je ulogu života ostvarila najveća egipatska glumica svih vremena Faten Hamama. Slijedi bezimeni domaći edukativni film o ponašanju u prometu, kratki igrani film Baltazar putuje Davora Šošića, u kojem Antun Nalis igra domaću verziju neodgojenog Mr. Hulota, kao i jednu rolu austrijskog 'schlager' filma ...und du mein Schatz bleibst hier Franza Antela. Uglavnom, tko preživi, pričat će!

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmovi su na nekom od Hrvatima razumljivih jezika (ili u originalu ili u prijevodu), a ulaz na njega je besplatan. Filmove puštamo s 35 milimetarskih filmskih kopija.

Raspored projekcija:

Eksperiment iz slobodnog kuratorstva (83 min)
Historija jedne...ah ljubavi, Branko Ranitović, Jugoslavija, 1959., animirani, 12 min
Pete Smith Specialties: Animals in Action, Pete Smith, SAD, 1955., dokumentarni, 9 min
Ping pong, Šime Šimatović, Jugoslavija, 1960., dokumentarni, 11 min
Doa al karawan (3. rola), Henri Bakarat, Egipat, 1959., igrani, 11 min
Nesreće na cestama (?), ?, Jugoslavija, 1959., dokumentarni, 11 min
Mala kronika, Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1962., animirani, 11 min
...und du mein Schatz bleibst hier (? rola), Franz Antel, Austrija, 1961., igrani, 11 min
Baltazar putuje, Davor Šošić, Jugoslavija, 1959., igrani, 9 min

Kratki utorak u travnju