Vukica Đilas Home Movies uz glazbenu pratnju uživo LP Dua


Vukica Đilas Home Movies, režija: Vukica Đilas, montaža: Slobodan Šijan, glazba uživo: LP Duo, 1970.-1990., HD file, 50 minuta

Danas nažalost pokojna kćer poznatog crnogorskog i jugoslavenskog disidenta Milovana Đilasa - Vukica, bila je jedna od istaknutih protagonistica umjetničkog života Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, budući da je dobar dio toga vremena živjela s nedavno također preminulim Brankom Vučićevićem, publicistom, prevoditeljem, filmskim kritičarom i (ko)scenaristom nekih od najvažnijih jugoslavenskih filmova (Rani radovi, Nevinost bez zaštite, Splav meduze, Slike iz života udarnika...). Čak dvadeset godina, od 1970. do 1990. s 8mm kamerom snimala je svoje 'dnevnike', koristeći metodu gurua američkog underground filma Jonasa Mekasa, po kojoj se može snimati sve oko sebe, ali nikad više od nekoliko dijelova sekunde. Taj izuzetno zanimljiv period Vukičinog života montažnim procesom za koji se pobrinuo Slobodan Šijan (zahvaljujući kojem je materijal spašen od zaborava) sažet je u 50 minuta filma, koji predstavlja fascinantnu fresku intelektualnog Beograda tog vremena (osim uobičajenih sumnjivaca Žilnika, Makavejeva, Gotovca i Godine, u filmu se pojavljuju i John Cage, Marina Abramović, Joseph Beuys i drugi). Film će živom glazbenom izvedbom pratiti sjajni beogradski pijanistički LP Duo, inače redovni gosti Muzičkog Biennalea Zagreb, koji su prvi put svirali uz Vukica Đilas Home Movies na otvaranju lanjskog izdanja festivala Alternative u Beogradu. Osim LP Dua ugostit ćemo i jednog od aktera filma Karpa Godinu koji će u razgovoru s kuratorom programa Ivanom Ramljakom dati dodatni kontekst projekciji.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad iz Beograda i Art-kinom Croatia iz Rijeke.

Filmovi se prikazuju digitalno, nemaju dijaloge, a ulaz na program je 10kn.