Retro animirane reklame


Na Večeri animacije u maloj dvorani kina Tuškanac prikazat će se izbor ranih animiranih reklama kojih je proizvodnja počela sredinom 50-ih, a nastavljena 60-ih i dalje u tada osnovanom studiju STEP – Studiju za ekonomsku propagandu, posebnoj proizvodnoj jedinici u sklopu Zagreb filma.

Uvodnu riječ održat će nam Borivoj Dovniković Bordo, izvorni sudionik i svjedok te produkcije.

Grafičkom stilizacijom i ekonomičnom animacijom ta produkcija je utjecala na razvoj specifičnih karakteristika Zagrebačke škole animiranog filma. Animatori koji su radili za STEP u tom razdoblju su bili: Milan Blažeković, Borivoj Dovniković, Vladimir Delač, Zlatko Grgić, Nedeljko Dragić, Dušan Vukotić, Aleksandar Marks, Vladimir Jutriša, Branko Ilić, Boris Kolar i Zlatko Pavlinić.

Širi izbor reklama je napravio gospodin Bajko Hromalić, voditelj arhive Zagreb filma, a uži izbor Ana Horvat, animatorica i tajnica ASIFA-e. Uvodnu riječ održat će nam Borivoj Dovniković Bordo, izvorni sudionik i svjedok te produkcije.

Organizator Večeri animacije je ASIFA Hrvatske, a program je ostvarujen u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.