Zapisi iz (ruskog) podzemlja


U utorak, 23. siječnja 2018. s početkom u 21 sat, Kratki utorak u kinu Tuškanac predstavit će program novog istočnoeuropskog eksperimentalnog filma na razmeđu filma i drugih umjetnosti (performansa, glazbe, instalacije) pod nazivom 'Zapisi iz (ruskog) podzemlja', a koje je odabrao gost programa Andrej Silvestrov.

Svestrani Silvestrov redatelj je više od 15 filmova, producent mnogih intrigantnih djela (npr. No Place For Fools Olega Mavromattija), bivši programski direktor kultnog Cine Fantom filmskog kluba, ključne točke filmskog i video eksperimenta u Rusiji 1990-ih, te osnivač i predsjednik Kansk International Video Festivala, najvećeg ruskog festivala kratkog filma, kao i tzv. Lige za eksperimentalni film.

Silvestrov će na Kratkom utorku predstaviti pet filmova (tri ruska, jedan bjeloruski i jedan rusko-ukrajinski) koje najavljuje sljedećim riječima: 'S uspjehom velike digitalne revolucije tradicionalni film je postao nepostojeći. Promijenio se način produkcije, ali i način percepcije. Proces je postao intimniji, ali su se pojavile i nove komunikacijske mogućnosti, otvarajući vrata novoj vrsti umjetnosti. Filmovi koje sam odbrao za ovaj program tako stoje i balansiraju na liniji između filma i drugih umjetnosti (performansa, glazbe, instalacije), ili čak prelaze tu granicu. To ostavljam na prosudbu gledateljima!'

Raspored programa (88 min):
Kartoška (Ljusja Matveeva), Rusija, 2015., 21 min
Noah (Andrej Silvestrov), Rusija, 1992., 1 min
Odessa Fragment 205 (Jurij Leiderman i Andrej Silvestrov), Ukrajina/Rusija 2015., 30 min
Svojasi (Denis Kolerov), Rusija, 2014., 19 min
Who am I (Art Group Chronotop), Bjelorusija, 2017., 17 min

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmovi se prikazuju s digitalnih formata, imaju engleske podnaslove, a ulaz je 10 kn.