Čudesni svjetovi Kojija Yamamure


Koji Yamamura rođen je 1964., prvi je film napravio već s 13 godina, a profesionalni rad na filmu započeo je crtajući pozadine za animirane filmove. 1993. osnovao je Yamamura Animation studio u čijoj je produkciji napravio mnoštvo kratkih animiranih filmova u različitim tehnikama. Uz bogatu produkciju, predaje na Sveučilištu u Tokiju, izdaje knjige, održava radionice, te sudjeluje u međunarodnim projektima. Potpredsjednik je ASIFA-e Japana.

Njegovih je 19 filmova dobilo više od 70 međunarodnih nagrada na prestižnim festivalima animiranog filma. Film Glava Gora (2002.) nominiran je 2003. za Oskara.
U okviru studija u Tokiju organizira redovite projekcije animiranih filmova iz cijeloga svijeta. Vodi i mali zanimljivi dućan posvećen animaciji u kojemu se mogu naći stručna literatura, optičke igračke, originalni uokvireni crteži, flipbookovi, DVD-ovi, figurice i sl.

Prikazujemo 7 filmova nastalih od 2002. do 2016. godine:

Glava Gora / Mount Head (2002), 10'
Stari krokodil / The Old Crocodile (2005), 13'
Smokva / Fig (2005), 6'
Dječja metafizika / A Child's Metaphysics (2007), 5'11''
Seoski liječnik Franza Kafke (2007), 21’
Bilješke iz Zvjeropedije / Notes on Monstropedia (2016), 16'09''
Satijeva parada / Satie's Parade (2016), 14'12''

Filmovi su nastali u različitim tehnikama, no uvijek je u vizualima prisutna skoro taktilna materijalnost: papir, olovka, tuš, boja, potez kistom, otisak… Već na prvi pogled vidljiv je utjecaj autorovog klasičnog likovnog obrazovanja i studija slikarstva.

Iako prepoznatljivi, filmovi su izričajem veoma različiti. U nekima je prisutan glas naratora na koji se oslanja slika, dok drugi imaju snažnu dominantnu glazbu oko koje se stvara vizual.

Teme su također raznolike: od čovjeka kojem izrasta drvo trešnje na glavi te mu to stvori brojne probleme, preko jako starog krokodila s reumatizmom, do seoskog liječnika koji nakon jednog poziva upada u splet nadnaravnih događaja.

Projekcija traje 85 minuta, filmovi imaju hrvatske titlove.
Cijena ulaznice 20 kuna, za članove kina Tuškanac 10 kuna, a za članove ASIFA-e Hrvatske uz najavu do 27. 9. 2019. ulaz je besplatan.

Program nastaje u organizaciji ASIFA-e Hrvatske, kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.