7. Rendez-vous au cinéma u kinu Tuškanac

Od petka 17. do ponedjeljka 20. rujna, zagrebačko kino Tuškanac ugostit će 7. Rendez-vous au cinéma festival, realiziran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom u Hrvatskoj koji ove godine obilježava svoju 100. obljetnicu. Festival se održava diljem Hrvatske, a kino Tuškanac će prikazati sedam poznatih francuskih filmova uključujući i Ludi Pierrot (1965) u sjećanje na nedavno preminulog glumca Jean-Paula Belmonda.

7. Rendez-vous au cinéma festival u kinu Tuškanac počinje u petak, 17. rujna, hrvatskom premijerom višestruko nagrađivanog filma Izgubio sam tijelo (2019) Jérémyja Clapina, izvrsne Netflixove animirane drame s elementima fantastike koju prikazuje u suradnji s Animafest Zagreb. Vizualno impresivno ostvarenje bogato detaljima, raskošne animacije i kolorita te neobične liričnosti, oslanja se na nostalgiju za mladošću, bezbrižnošću i slobodom.

Iste večeri, u sjećanje na nedavno preminulog Jean-Paula Belmonda, prikazat ćemo krimi-dramu Ludi Pierrot (1965), jedan od najslavnijih filmova u opusu Jean-Luca Godarda u kojem je Belmondo ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga. Kao predložak za film poslužio je noir roman Opsesija američkog pisca Lionela Whitea, a Godard je, kao i obično, scenarij napisao dan prije početka snimanja pa su mnoge scene glumci improvizirali na setu.

U subotu će publika moći pogledati izvrsnu nagrađivanu dramu Juliana Schnabela Skafander i leptir (2007), izuzetno uspjelu adaptaciju istoimene biografske proze Jeana-Dominiquea Baubyja, kojeg tumači sjajni karakterni glumac Matthieu Amalric. Vrlo intrigantna Baubyjeva autobiografija rezultirala je naglašeno emotivnim i dirljivim, te pohvalno ne i patetičnim filmom o osobi koja je nakon moždanog udara ostala gotovo potpuno paralizana.

Slijedi romantična komedija s elementima fantazije Čudesna sudbina Amélie Poulain (2001), izuzetno šarmantno i zarazno optimistično ostvarenje redatelja Jean-Pierrea Jeuneta. Impresivno stilizirana i koloristički izuzetno bogata filmska bajka nakrcana slikovitim likovima imponira neobičnim duhom i altruizmom, baš kao i nježnošću i efektno dočaranim ozračjem nadrealnosti, a naslovnu glumicu Audrey Tautou nakratko je prometnula u veliku europsku filmsku zvijezdu. 

Na rasporedu u nedjelju je romantična egzistencijalna drama Adelin život (2013), dotad najambicioznije i najuspjelije ostvarenje Abdellatifa Kechichea. Film je nagrađen u Cannesu, a sjajna Adèle Exarchopoulos je za naslovnu ulogu ovjenčana nagradom César kao najperspektivnija glumica. Ujedno probojan film izuzetno darovite glumice Lée Seydoux slojevito i intrigantno tematizira kompleksan romantičan odnos obilježen velikim karakternim razlikama protagonistica.

U ponedjeljak kino Tuškanac prikazuje dokumentarni film Sutra (2015), redatelja i aktivista Cyrila Diona i nagrađivane francuske glumice Mélanie Laurent koji su se pozabavili problemima koji Zemlji prijete uslijed ekoloških, ekonomskih i socijalnih kriza. Optimistično su predočili brojne inicijative koje su već dale ploda, proveli temeljita istraživanja u deset država u različitim krajevima svijeta, upoznali entuzijastične pojedince i male zajednice te cjelokupno iskustvo prenijeli u film. 

Iste večeri bit će i 8 žena (François Ozon, 2002), crnohumorna krimi-komedija s elementima mjuzikla nagrađena Europskom filmskom nagradom i Srebrnim medvjedom u Berlinu. Film raskošna kolorita i kostimografije efektno koristi ozračje francuske provincije 1950-ih, istodobno zgodno parodirajući žanr filma detekcije te inteligentno prepuštajući glumicama da s humorom i (auto)ironijom pristupe tipovima uloga kakve najčešće tumače.