Festival suvremenoga portugalskoga filma

U namjeri da hrvatsku publiku upoznamo s kinematografijom koja je sve cjenjenija u svijetu, Portugalska ambasada i Hrvatski filmski savez organizirali su Festival suvremenoga portugalskoga filma. Nadamo se da će ovaj projekt biti uspješan te da ćemo u bliskoj budućnosti nastaviti slična događanja.



Program se sastoji od sedam dugometražnih filmova, nastalih u razdoblju od 1997. do 2004. Filmovi se razlikuju žanrovski i tematski, a njihova radnja se osim u Portugalu događa i u zemljama koje su snažno povijesno i kulturno povezane s Portugalom. Multikulturalnost glavni je element ovoga festivala te ujedno i odraz portugalske kulture i načina života oblikovana stoljećima prožimanja različitih kultura i svjetova.



Na otvaranju festivala bit će redatelj Francisco Manso, a vidjet ćemo njegov film Oporuka gospodina Napumocena, dirljivu i duhovitu priču o životu uspješna čovjeka. Radnja filma je u predivnu arhipelagu Capa Verde, a nakratko se pojavljuje i slavna pjevačica Cesaria Évora. Nha Fala i Prašuma slijedeća su dva filma s vrlo jakim međunarodnim vezama. Prvi, glazbenu komediju, režirala je Flora Gomes iz Gvineje Bisau, a drugi nam približava zagonetnu i veličanstvenu brazilsku prašumu, Amazonu. Xavier, Besmrtnici i Marija i druge čine skupinu filmova s jačom europskom perspektivom te svjedoče o različitim stilovima u suvremenome portugalskom filmu. Program će zatvoriti film Obala šapata, temeljen na romanu Lídie Jorge. Radnja se filma događa u Mozambiku u Africi u doba kolonijalnog rata, a prikazuje psihološku i introspektivnu stranu ljudi u tijeku vojnih sukoba.



Osim projekcija navedenih filmova, festival je obogaćen i radionicom o portugalskom filmu u kojoj će sudjelovati Alberto Seixas Santos, kritičar, profesor i poznati redatelj te redatelj Francisco Manso.



Na kraju, zahvaljujemo Hrvatskom filmskom savezu što je ostvario ovaj projekt. Također, želim pozvati sve zainteresirane gledatelje da nam se pridruže u tijeku ovoga drugačijeg, no nadam se ugodnog, festivala - festivala portugalskog filma u kinu Tuškanac.

Luís Barreiros, portugalski ambasador