Filmovi Alexandera Paynea u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac od 27. do 30. lipnja priređuje retrospektivu filmova Alexandera Paynea, jednog od vodećih predstavnika autorske struje američkog filma u proteklih tridesetak godina. Publika će moći pogledati njegovih šest zanimljivih naslova: Nebraska (2013), Izborni dani (1999), Gospodin Schmidt (2002), Stranputice (2004), Građanka Ruth (1996) i Nasljednici (2011).

Program filmova Alexandera Paynea kino Tuškanac otvorit će u ponedjeljak 27. lipnja dramom Nebraska (2013) kojom je postigao jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Snimljen u crno-bijeloj tehnici, film je njegov povratak rodnoj državi Nebraski. Glavnu ulogu odigrao je kultni glumac Bruce Dern, jedna od ikona novohollywoodskog filma 1970-ih koji je u ovom filmu ostvario ulogu života i u 78. godini bio nominiran za Oscara za glavnu ulogu. Nebraska je premijerno prikazana u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je Dernu pripala nagrada za najboljeg glumca. Vrijedni ostatak glumačke postave čine i June Squibb, Will Forte te Bob Odenkirk. 

Jedan od vrhunaca Payneova opusa su Izborni dani (1999) kojima je stigao u žižu američke filmske javnosti. Temeljen je na rukopisu romana Toma Perrotte, a Paynea je privukla činjenica da barata perspektivama više likova, što je smatrao izazovnim za filmsku adaptaciju. Kako bi što dinamičnije dočarao ta raznovrsna očišta, koristio je razne postupke na vrlo domišljat i maštovit način. Izborni dani su izvedbeno i idejno vrlo slojevit film, a crni humor je izrazito prodoran i satiričan spram visokog američkog političkog života na koji se metonimijski referira. Zanimljivo, ovo je omiljeni politički film bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Gospodin Schmidt (2002) je jedan od istaknutijih indie filmova prvog desetljeća 21. stoljeća i djelo kojim je Payne potvrdio status jednog od vodećih američkih nezavisnih autora. Osim kritičarskih hvalospjeva, film je doživio i odličan prijem u kinima te ostvario značajnu zaradu. Kritika je posebno hvalila nastupe glumačkih legendi Jacka Nicholsona i Kathy Bates, a Nicholson je za svoju naslovnu ulogu osvojio i Zlatni globus. Alexander Payne je film inicijalno začeo prema vlastitom originalnom scenariju o usamljenom, netom umirovljenom čovjeku koji shvaća da je potratio život i želi na neki način početi iznova. 

Najveći uspjeh Payneove dotadašnje karijere, Stranputice (2004), temeljen je na istoimenom romanu Rexa Picketta. Kritika ga je dočekala hvalospjevima, a među brojnim nagradama nalaze se Oscar za najbolju scenarističku adaptaciju i Zlatni globus za najbolji film. Tajna uspjeha filma je u njegovoj 'običnosti'. U američkoj kinematografiji se rijetko s toliko pažnje, kao što je učinio Payne, posvećuje tzv. običnim ljudima, čini ih toliko životnima i slojevitima. On se u ovom filmu sav posvetio elaboriranju likova i njihovih odnosa, u čemu je imao maksimalnu podršku pokera sjajnih glumaca – Paula Giamattija, Thomasa Hadena Churcha, Virginije Madson i Sandre Oh. 

Građanka Ruth (1996) je Payneov debitantski dugometražni film čiju radnju je smjestio u svoj rodni grad Omaha u saveznoj državi Nebraski. Film crnohumorno satirički problematizira tada, a iznova i danas, vruću temu pobačaja pri čemu prikazuje obje strane (i borce za zabranu abortusa i one za slobodno odlučivanje žena) kao fanatizirane pojedince i skupine. U intervjuima je Payne upravo ljudsku sposobnost za fanatizam, a ne temu pobačaja, istaknuo kao svoj središnji interes. Film je premijerno prikazan u glavnom programu festivala Sundance gdje je dobro primljen, a potom i na prestižnom festivalu u Torontu, gdje je Laura Dern dobila nagradu za najbolju glumicu. 

U Nasljednicima (2011) je glavnu ulogu odigrao George Clooney koji je želio surađivati s Payneom još ranije. Čekanje mu se isplatilo jer je u Nasljednicima po većinskom mišljenju kritike ostvario jednu od svojih najboljih uloga. Kao i kod većine Payneovih filmova, riječ je o optimalnom spoju drame i komedije nenametljiva stilskog pristupa, s iznimno uvjerljivim i odlično glumljenim likovima. U odličnoj glumačkoj ekipi pored Clooneyja ističu se mlada Shailene Woodley, veterani Beau Bridges i Robert Foster, a među brojnim nagradama i priznanjima izdvajaju se Zlatni globusi u kategoriji najboljeg filma – drame i najboljeg filmskog glumca.