Retrospektiva filmova Charlieja Kaufmana u kinu Tuškanac

Prosinački program u kinu Tuškanac otvara hrvatska premijera najnovijeg filma genijalnog američkog scenarista i redatelja Charlieja Kaufmana, Razmišljam da okončam stvari (2020). Njime započinje autorova retrospektiva koja donosi naslove Biti John Malkovich (1999), Anomalisa (2015), Vječni sjaj nepobjedivog uma (2004), Ljudska priroda (2001), Adaptacija (2002), Sinegdoha, New York (2008).

Zagrebačka publika će od srijede do subote imati priliku pogledati retrospektivu Portreti: Unutarnji labirinti Charlieja Kaufmana. Riječ je o programu kina Tuškanac koji donosi sedam filmova darovitog, osebujnog i eksperimentima sklonog scenarista koji je veoma uspješno napravio i prelazak u redateljske vode te se prometnuo u jednog od najistaknutijih američkih i svjetskih autora, iznimno cijenjenog zbog originalnosti svojih priča i njihovih inventivnih stilizacija. 

Program započinje hrvatskom premijerom Kaufmanova najnovijeg filma Razmišljam da okončam stvari (2020). Posrijedi je jedinstvena prilika da se film pogleda na velikom platnu jer je imao ograničenu kino distribuciju u SAD-u, dok je u ostatku svijeta dostupan samo preko platforme Netflix. Kritika je većinski bila naklonjena filmu, dok su ga neki istaknuli kao jedno od najboljih ostvarenja godine, a riječ je o narativno kompliciranom ostvarenju s mnogo nadrealističkog upliva. 

Prvi kino film snimljen prema Kaufmanovom scenariju, Biti John Malkovich (1999), na rasporedu je u četvrtak. Režirao ga je Spike Jonze kojem je to također bio filmski debi. Scenarij zasnovan na izvanredno originalnoj ideji pretvoren je u jedan od najekscentričnijih filmova suvremene svjetske kinematografije. Najveći dio kritike primio ga je s oduševljenjem, a postao je jedan od ključnih naslova filmskog postmodernizma i navijestio velike karijere svojih glavnih tvoraca.

Dugometražni animirani film Anomalisa (2015) bit će također prikazan u četvrtak. Posrijedi je Kaufmanovo povratničko djelo nakon dulje stanke koje je utemeljio na vlastitoj audio-drami i korežirao s animatorom Dukom Johnsonom. Film je u Veneciji dobio Veliku specijalnu nagradu žirija, a kritičari bili su oduševljeni. Izuzetno ostvarenje na iznimno svjež način propituje sablasnu otuđenost ljudske egzistencije i ispod slojeva mizantropije otkriva toplu humanost.

Jedan od ključnih filmova 21. stoljeća, Vječni sjaj nepobjedivog uma (2004),  izvanredna je ljubavna drama s Kate Winslet i Jimom Carreyjem. Druga i daleko uspješnija suradnja Kaufmana kao scenarista i Michela Gondryja kao redatelja će na velikom platnu kina Tuškanac biti prikazana u petak. U filmu koji mu je donio za sad jedinog Oscara za najbolji izvorni scenarij, Kaufman razmatra filozofsku i egzistencijalnu problematiku ne gubeći pri tom superiornu lakoću igre.

Prva autorova suradnja s Michelom Gondryjem bila je Ljudska priroda (2001), a istaknutom redatelju glazbenih spotova bio je to prvi dugometražni igrani film. Film je primljen vrlo suzdržano od kritike i publike, ali riječ je o zanimljivom ostvarenju, svojevrsnoj filozofskoj burleski koja istražuje ljudsku prirodu u prirodnim i civilizacijskim uvjetima, s naglaskom na propitivanju ljubavnih relacija i slobode.

Retrospektiva će u subotu početi Adaptacijom (2002) s Nicolasom Cageom u dvostrukoj glavnoj ulozi. Film je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju sporedni mušku ulogu (Chris Cooper) i Zlatnim globusom za najbolju žensku ulogu (Meryl Streep). Riječ je o ambicioznoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj igrariji koja se spretno poigrava naracijom, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno križa s metafilmskim elementima. 

Za kraj će biti prikazan Kaufmanov redateljski prvijenac, nagrađivana egzistencijalistička drama Sinegdoha, New York (2008) sa sjajnim Philipom Seymourom Hoffmanom u glavnoj ulozi.  Posrijedi je vrlo kompleksno, intelektualno zahtjevno i naglašeno hermetično ostvarenje iznenađujućih temporalnih skokova, koje podrazumijeva strpljivijeg gledatelja, no koje bogatstvom tema i motiva te načina pristupa istima tu strpljivost bogato nagrađuje.