Riječ na početku

Dragi čitatelju i gledatelju,

Ovaj ciklus najnovijeg španjolskog filma želi dati vjeran prikaz sedme umjetnosti u današnjoj Španjolskoj. U usporedbi s prethodnim razdobljima nije teško ustanoviti povećanje raspoloživih sredstava, veću raznolikost tema koje se obrađuju i veću međunarodnu afirmaciju nekih od izabranih redatelja i njihovih djela.

Gledatelj će doživjeti strah od nepoznatog u filmu Uljezi Alejandra Amenabara, duboko će se uplesti u klupko ambicija iz Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto Augustina Diaza Yanesa, vođen rukom Chus Gutierrez uronit će u etnički izmiješanu Španjolsku u filmu Alma gitana ili će uživati u tipičnom filmu ceste Alfonsa Ungrie El deseo de ser piel roja koji će završiti ovaj ciklus.

Serija kratkometražnih filmova, malih bisera koji će se prikazivati prije svakog dugometražnog filma, biti će poput ukusnih entréea ovog kinematografskog menija.

Nadamo se da će se, nakon ovog prvog ciklusa španjolskog filma organiziranog pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Španjolske u Republici Hrvatskoj, publika uspjeti približiti španjolskoj zbilji i njezinoj filmskoj umjetnosti, i nadasve da će uživati gledajući filmove čija poruka želi prijeći španjolske granice da bi se približila stranim gledateljima.


Víctor Hugo Portillo Angulo
Povjerenik za kulturu Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj